Evropska unija otvoreno zaprijetila rukovodstvu RS-a sankcijama i revizijom pomoći

Europska unija oštro osuđuje podjelu i provokativnu retoriku koju su čelnici Republike Srpske koristili tokom proslave 9. januara – neutavnog Dana RS-a. U priopćenju EU navedeno je da takva retorika i postupci dodatno povećavaju napetosti između zajednica diljem zemlje i dodatno eskaliraju tekuću političku krizu.

“Oni ugrožavaju stabilnost i prosperitet zemlje, te su u potpunoj suprotnosti s njenom EU perspektivom koja se može temeljiti samo na jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini. Proslave u RS-u također nisu u skladu s Ustavom BiH, kako je presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju.

Navodi se da je EU više puta pozivala vodstvo RS da se odvoji od ovakvih postupaka i retorike, te da sporove rješava dijalogom i pravnim sredstvima u državnim institucijama. Ističe da rukovodstvo RS mora doprinijeti da se prekine alarmantni trend mržnje i netrpeljivosti. To bi trebalo uključivati ​​zaustavljanje veličanja ratnih zločinaca i negiranje ili veličanje njihovih zločina.

“EU također žali zbog podrške drugih partnera takvim demonstracijama, koje ugrožavaju regionalnu stabilnost i utječu na dobrosusjedske odnose”, ističe se u saopćenju koje potpisuje Peter Stano, glasnogovornik Službe za vanjske i sigurnosne poslove EU.

Dodao je da će nastavak blokade institucija BiH, potpuni izostanak konstruktivnog dijaloga i korištenje provokativne javne retorike samo dovesti do nestabilnosti i odugovlačenja reformi koje su važne za državu i bolji život njenih građana.

Stoga pozivaju sve čelnike, uključujući i rukovodstvo Republike Srpske, “da obustave neprihvatljive korake podjela i vrate se u rad državnih institucija”.

“Predani smo olakšavanju dijaloga koji bi doprinio uklanjanju prepreka stvarnom napretku na evropskom putu BiH za dobrobit svih građana i zemlje. Ako se situacija dodatno pogorša, EU raspolaže širokim paketom alata, uključujući postojeći okvir sankcija EU i reviziju ukupne pomoći EU”, zaključuje se u reakciji.