Fadil Novalić se oglasio nakon presude: Ovo je samo prvo poluvrijeme

Premijer Federacije BiH i jedan od osuđenih u predmetu “Respiratori” oglasio se nakon izricanja nepravomoćne presude u ovom predmetu, a kojom je osuđen na četiri godine zatvorske kazne.

Novalić ističe da je današnja odluka, donesena preglasavanjem predsjednika Sudskog vijeća Branka Perića “samo nastavak političkog progona kojem sam izložen”.

– Ogroman pritisak javnosti i atmosfera linča prate ovaj proces od samog početka. Borba se nastavlja i uvjeren sam u konačnu pobjedu pravde. Ovo je samo prvo poluvrijeme – poručuje Novalić i dodaje:

“Prvostepena odluka samo potvrđuje ono što smo od početka govorili – da se radi o političkom obračunu, čiji je ishod bio poznat, a ne pravičnom procesu”.

Podsjetimo, danas je sudsko Vijeće kojim je predsjedavao Branko Perić izreklo presudu u aferi “Respiratori” prema kojoj su premijer FBiH Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak, kao i osnivač i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić te njegova firma, proglašeni krivima.

Riječ je o prvostepenoj presudi na koju postoji pravo žalbe.

Njegova advokatica Vasvija Vidović kazala je nakon izricanja presude da nije iznenađena jer je ona izašla u javnost uprvao ovakva kakva jeste.

Optuženima se na teret stavlja pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.