Vlada FBiH je od strane Kine službeno obaviještena da su potpisali ugovor o nabavci 500.000 doza vakcina Sinopharm.

– Kinezi su nam javili da su završene administrativne procedure za nabavku Sinopharm vakcina. To je prva direktna nabavka Vlade FBiH sa samim proizvođačem – izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić.

Vjeruje, kaže, da će se započeti s realizacijom ugovora.

– Isporuka je pet dana od plaćanja, mi sada hitno moramo provesti proceduru plaćanja. Očekujemo vrlo brzo isporuku. Ovo je plod dugih pregovora i razgovora – rekao je Skočibušić.

S kineskim proizvođačem dogovorena je isporuka 500 000 vakcina, koja će se obavljati u fazama, vjerojatno po 100 000 doza.

– Imamo i drugi ugovor s domaćim veletrgovcem, a o tome ćemo javnost izvijestiti kada to bude na dispoziciji – dodao je Skočibušić.

Važno je, rekao je, i dalje se pridržavati mjera jer se delta antigen približio susjedstvu.

– Moramo iskoristiti sve mogućnosti, a u narednom prriodu je evidentno da će biti cjepiva dovoljno – navodi Skočibušić.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Cerkez rekao je da je vlada FBiH odlučila produžiti postojeće mjere za još 15 dana.

– Epidemiološka situacija se i dalje poboljšava, čak 25 posto osoba je manje na bolničkom liječenju, šest osoba je na respiratoru. To govori statistika. Bez obzira na ovu situaciju, treba imati u vidu da se delta virus već pojavio u susjedstvu i da je povećan broj ulazaka državljana BiH koji žive u inostranstvu – potcrtava Čerkez.

Prema njegovim riječima, zbog nepoštivanja mjera na kantonalnom nivou i kršenja uredbi, te malog broja vakcinisanih, rizik je i dalje velik, tako da je to bio razlog za produženje mjera.

– Proces imunizacije i dalje se nastavlja svojim tempom – dodaje Čerkez.

Ističe da je u BiH do sada primijenjeno više od 236.000 vakcina. Cerkez ističe da je BiH do sada putem Covaxa i mehanizma EU kupila 278.900 vakcina, od kojih je donirano 210.000. FBiH je kupila više vakcina nego što je donirano.

– U narednom periodu očekujemo za BiH preko 3.200.000 vakcina. Čini nam se da bi u narednom periodu optimizam bio potkrijepljen i ugovorom s Kinezima – zaključio je Čerkez.