Federacija formira radno tijelo za nabavku vakcina, država je zakazala

Danas je u Sarajevu održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici vlade FBiH i medicinskih ustanova.

Teme su bile epidemiološka situacija i kupnja cjepiva. Primijećeno je da se situacija pogoršala i da će očito biti potrebne nove mjere, ali nije naznačeno o kojim mjerama je riječ.

Što se tiče kupnje cjepiva, konstatirano je da država nije ispunila svoju ulogu i da će Federacija započeti kupnju. Dogovoreno je uspostavljanje posebnog tijela za kupnju cjepiva.

“Već se može prosuduti da opet imamo neku vanrednu situaciju. Jako nam raste broj zaraženih, ne znamo gdje će završiti, radi se o sljedećem valu”, rekao je nakon sastanka premijer Fadil Novalić.

Kaže da su razgovarali o daljnjem postupanju, u dvije skupine problema, jedna su epidemiološke mjere, a druga kupnja cjepiva.

“Federacija počinje provoditi nabavku vakcine nakon što je država rekla da ne može zadovoljiti naše potrebe”, rekao je Novalić.

Kasnije je dodao da će vlada FBiH danas biti predložena izravna nabava cjepiva.
Govoreći u ime Odbora za zdravstvo u Federalnom parlamentu, Mirsad Kacila rekao je da je situacija alarmantna u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, gdje su svi vidjeli sve veći broj zaraženih.

“Kapaciteti bolnica se pune, pacijenti leže po hodnicima a očekuje se eksponencijalni rast broja pacijenata. Mora postojati adekvatna reakcija svih nivoa vlasti kad se govori o mjerama”, rekao je on.

Također je podsjetio da se pojavljuju novi sojevi virusa. Dodao je da je potrebno reagirati.
Govoreći o kupnji cjepiva, rekao je da se ima dojam rastresenosti, nije poznato tko je za to odgovoran.

“Treba stvoriti jedno tijelo koje bi trebalo odmah reagirati”, naglasio je.