Federalni zavod u Mostaru ima 43 uposlenika, samo je jedan Bošnjak

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sanel Kajan objavio je na društvenim mrežama odgovor Federalnog agromediteranskog zavoda kojima je poslao upit.

Naime, Kajan je zatražio odgovore na pitanja, koliko je institucija (ministarstava, zavoda, agencija, uprava, regulatornih tijela) FBiH smješteno u Mostaru, kao i informaciju o nacionalnoj strukturi rukovodstva, službenika u institucijama FBiH sa sjedištem u Mostaru.

Iz Federalnog agromediteranskog zavoda su istakli Kajanu da je u Zavodu zaposlen samo jedan Bošnjak, a 42 Hrvata.

“Federalni agromediteranski zavod Mostar, sa sjedištem u Mostaru u ulici Biskupa Čule 10, od ukupno zaposlenih 43 djelatnika, prema nacionalnoj strukturi, 1 djelatnik je Bošnjak, a 42 djelatnika su Hrvati, uključujući i rukovodioca Zavoda”, naveli su u odgovoru.

Kako je zastupnik Kajan izjavio za Vijesti.ba on je zatražio od svih ministarstava, zavoda, agencija i uprava a kojima je osnivač Federacija BiH.

– Da dostave informacije o nacionalnoj strukturi, misleći na one zavode, agencije i upravna tijela sa sjedištem u Mostaru. Jer nekako su uprava te agencije sa sjedištem u Mostaru na margini. Uvijek su pod lupom ova ministarstva i sve ostale institucije sa sjedištem u Sarajevu. A ove u Mostaru skoro niko i ne spominje, pojasnio je on.

On je došao i da iako je znajući kakav je omjer, nije očekivao da je ovako poražavajući, na štetu bošnjačkog naroda.

– Tražio sam odgovore i od drugih, za sada sam odgovor dobio samo od Federalnog agromediteranskog zavoda, očekujem odgovore i svih ostalih. I ako mi ne dostave u nekom razumnom periodu, na sljedećoj sjednici Parlamenta FBiH ću insistirati da mi dostave odgovore, poručio je Kajan.

Federalni agromediteranski zavod inače obavlja stručne i druge poslove iz nadležnosti Federacije BiH, koji se odnose na organiziranje izvještajno-prognoznih službi u zaštiti bilja, uzgojno-selekcijski rad u stočarstvu; certificiranje sjemena i sadnog materijala poljoprivrednog bilja; ispitivanje namirnica; kontrolu kvantiteta i kvalitete poljoprivrednih proizvoda i njihovih prerađevina, mineralnih gnojiva i sredstava za zaštitu bilja; poslove iz oblasti vinogradarstva i vinarstva, duhanske proizvodnje, mediteranskog voćarstva, educiranje farmera i brigu o zemljištu kao osnovnom prirodnom resursu na području mediteranske klimatske regije, te poslove vezane za druge biljne i stočarske proizvodnje koje su karakteristične za ovu regiju.