Forto: Stanje nije dobro, mogli bismo u narednim danima ići u potpuno zatvaranje!

Vlada Kantona Sarajevo, nakon hitne cjelodnevne sjednice sazvane zbog pogoršanja epidemiološke situacije u KS, donijela je niz zaključaka. Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar unutrašnjih poslova katona Admir Katica govorili su za javnost.

– Situacija jeste vrlo dramatična i danas i u prvom dijelu sjednice došli smo do zaključka da ćemo narednih dana vrijedno raditi na jačanju zdravstvenog sistema i boljem reagiranju na zdravstveni sistem. Posebno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ako se ova dramatična situacija nastavi, i krivulja i trend rasta broja novih pacijenata, moglo bi se očekivati ​​potpuno zaustavljanje, ističe Forto.

Prema njegovim riječima, javnim zdravstvenim ustanovama naloženo je da utvrde karantenu za potvrđene i nepotvrđene slučajeve i članove njihovih porodica, u obaveznom roku od 14 dana, odnosno produljujući karantenu s prethodnih 10 dana.

Nalaže se svim trgovačkim centrima, restoranima i hotelima da angažiraju Covid redare, koji će biti odgovorni za nadzor i za provođenje epidemioloških mjera. Ugostiteljskim objektima, kinodvoranama i pozorištima naređuje se postavljanje obavijesti o zauzetosti u odnosu na to područje, uzimajući sedam kvadratnih metara po osobi.

Javni prijevoznik odgovoran je za čišćenje i dezinfekciju vozila dva puta dnevno i osiguravanje prisutnosti Covidovog menadžera kako bi osigurao poštivanje mjera. Uz to, potreban je porast broja pregleda u medicinskom i školskom sektoru.

– Tražit ćemo od Vijeća ministara BiH da pruži dokaze o negativnom PCR testiranju svima koji uđu u BiH. Ako se ova krivulja rasta nastavi, morat ćemo se zatvoriti. Predložili smo zatvaranje svih ugostiteljskih objekata i ugostiteljskih djelatnosti, jer stručnjaci misle da se tamo kreću najviša žarišna mjesta – naglasio je.

Katica poziva ljude da poštuju danas usvojene epidemiološke mjere i tako doprinesu borbi protiv pandemije.

– Od sutra ćemo mi iz MUP-a angažirati veliki broj policijskih snaga na kritičnim mjestima u KS. Naši će policajci izdati upozorenje. Želim reći da nijedan život nije skuplji od kazne koja se može platiti. Zadržavamo pravo na lagane novčane kazne od 500 do 1 500 KM, a izdavat će ih naši policajci. Ako na ovaj način spasimo život, sigurna sam da ćemo biti uspješni u našim operacijama – rekao je Katica.

Forto je istaknuo da danas smatraju zavaravanjem dijela gospodarstva i odlučili su da će se pokrenuti izmjene zakona o koroni kako bi mogli pripremiti odgovor na proračun ako se zatvori.

– Pozivam vas na najveću moguću disciplinu, jer je zatvaranje sada postala potpuna stvarnost. Došli smo do zaključka da to neće biti danas, ali to bi se moglo dogoditi u narednim danima – zaključio je Forto.