Francuska odlučila dodijeliti državljanstvo stotinama imigranata koji rade na prvim li

Francuska je odlučila stotinama imigranata koji rade na prvim linijama protiv koronavirusa dodijeliti državljanstvo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pozvalo je stanovnike koji pomažu u naporima protiv Covid-19 da se prijave za ubrzanu naturalizaciju – dobijanje državljanstva.

Više od 700 već je dobilo državljanstvo ili je u završnoj fazi prijema. Uključuju zdravstvene radnike, spremačice i radnike u trgovinama.

Radnici širom svijeta bili su izloženi Covid-19 velikom brzinom, a mnogi su umirali od bolesti, uključujući ljekare i medicinske sestre.

Francuska je u prvih 10 zemalja koje su najviše pogođene infekcijama koronavirusom, s više od 2,5 miliona potvrđenih slučajeva i blizu 62.000 smrtnih slučajeva.

Inicijativa za ubrzano državljanstvo prvi je put najavljena u septembru. Sedamdeset i četiri osobe već su dobile francusko državljanstvo, a još 693 su u završnoj fazi. Do sada se prijavilo 2.890 ljudi.

«Zdravstveni radnici, čistači, radnici u vrtićima, osoblje na blagajni: Svi su dokazali svoju privrženost naciji, a sada je red na državi da učini korak prema njima,» ured Marlene Schiappa, ministrice za državljanstvo, rekla je u utorak.

Obično uspješan podnosilac zahtjeva mora imati prebivalište u Francuskoj pet godina sa stabilnim prihodima i pokazati integraciju u francusko društvo.

Ali vlada je rekla da radnici u liniji Covid u Francuskoj moraju živjeti samo dvije godine da bi imali pravo na državljanstvo kao priznanje za svoje „velike usluge“.

U 2017. godini imigrantska populacija Francuske iznosila je 6,4 miliona, uključujući značajan broj iz bivših kolonija, uključujući sjevernu i zapadnu Afriku, ali postajanje državljanom može biti naporan i spor proces. Broj ljudi kojima je odobrena naturalizacija smanjuje se, s 10% manje u 2019. nego u 2018, prenosi BBC News.

Nije prvi put da je Francuska prepoznala hrabrost i doprinose naciji s državljanstvom.
2018. godine Malijac Mamoudou Gassama dobio je francusko državljanstvo nakon što je prozvan „spiderman“ zbog spašavanja malog dječaka koji je visio sa balkona.