General Luka Džanko nakon podizanja optužnice: “

Među 14 visokih oficira HV-a i HVO-a, protiv kojih postoje optužnice iz Tužiteljstva BiH, nalazi se i Luka Džanko, penzionisani general bojnik Hrvatske vojske. Džanko je 1994. došao u Zborno područje Bjelovar, gdje je pripremao strateške planove za Bljesak. A kada je počelo oslobađanje Zapadne Slavonije, upravo su postrojbe pod njegovom komandom prve ušle u Okučane, prenosi Slobodna Bosna.

Džanko je u razgovoru za Jutarnji list rekao da iza optužnica stoje politički motivi.

“Ovo je potpuno iznenađenje i neshvatljiv zahtjev. Bljesak je u cijelosti vođen na teritoriju Hrvatske, i stali smo kada smo došli do Save. Osobno sam došao do savskog mosta koji spaja Staru Gradišku s Bosanskom Gradiškom, i jamčim da niti jedan naš vojnik nije prešao u BiH. Štoviše, upravo je s bosanskog područja po nama tukla srpska artiljerija, dakle, logika govori da bismo trebali mi njih tužiti, a ne obratno”, ispričao je Luka Džanko.

Puno žešći je Pavao Miljavac, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnji načelnik Glavnog štaba HV-a. On je još 2017. izjavio kako ima informaciju da vlasti u Sarajevu imaju gotove optužnice protiv više od deset hrvatskih generala, a sada tvrdi kako se radi o političkom pritisku kojim se želi kompromitirati Republika Hrvatska.

“Te optužnice stoje 15 godina, a pitanje je zašto su izvučene baš sada i kakve će biti reakcije naše države. Ako optužite zapovjednike koji su vodili Bljesak, znači da je čitava operacija bila zločinačka, a to onda kompromitira hrvatsku državu. Nakon što to nisu uspjeli s Olujom, sada žele s Bljeskom”, smatra Miljavac.

Na naše pitanje koji su motivi podizanja spomenutih optužnica, ovaj general ne upire prstom u Banja Luku, već u Sarajevo.

“Mislim da je u pitanju bošnjački pritisak zbog Pelješkog mosta. To nije u redu jer mi smo spasili Bihaćki džep, slali streljivo i spašavali njihove teške ranjenike. Ispada kako smo postali prve žrtve Pelješkog mosta”, kaže.

Na pitanje što bi trebala napraviti Republika Hrvatska, on odgovara: “Moj gospodine, postoji Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći koji u točki 12. kaže da se neće postupati po politički motiviranoj optužnici ili ako ugrožava sigurnost RH. Prema tome, Ministarstvo pravosuđa treba odbaciti ove optužnice, i uopće ih ne slati DORH-u.”

Ugledni bosanskohercegovački novinar Avdo Avdić, koji dugo prati rad Tužilaštva BiH smatra da iza pokretanja procesa protiv hrvatskih generala stoji “plan spašavanja glavne državne tužiteljice Gordane Tadić koja je prošloga mjeseca nepravomoćno razriješena dužnosti”.