“GLAS AMERIKE” DONOSI INTEGRALNI GOVOR ALBRIGHTOVE O BiH: Dodik, Vučić i Čović imaju razloga za paniku

Albright je tijekom rasprave pred Odborom za vanjske poslove američkog Zastupničkog doma govorila o političkim pristupima koje bi administracija izabranog predsjednika Bidena mogla primijeniti na zapadni Balkan.

U tom smislu, Albright je, prije Odbora kojim je predsjedavao kongresmen Eliot Engel, govorila o strategiji koja će se, kako je objasnila, sastojati od tri dijela.

“Moramo uspostaviti jaču suradnju s Europskom unijom, kojoj se želi pridružiti šest zemalja zapadnog Balkana. Moramo pojačati borbu protiv korupcije, koja značajno šteti političkim institucijama i urušava vladavinu zakona u Regiji. Strategija bi trebala pomoći pojedinim državama u reformama i nagraditi ih, ali i vršiti pritisak na one koji to ne čine “, rekla je Madeleine Albright tijekom istraživanja.

“Danas je Balkan mirniji nego prije 25 godina, zemlje se nisu raspale. Rade na članstvu u EU i jačanju odnosa s državama. Nadam se da će imati partnera u administraciji Bidena. Bio je angažiran na Balkanu kako bi okončao sukob.

“Njegov imenovani tim za nacionalnu sigurnost visoko je vješt i sposoban i spreman pomoći zemljama da održe mir. Nacije zapadnog Balkana duboko su pogođene pandemijom – dok korupcija cvjeta”, rekla je Albright.

Prema njenim riječima, korumpirani lideri koriste nacionalna pitanja da bi se održali na vlasti, dok Rusija i Kina, kako je ukazala, na području Zapadnog Balkana unose nestabilnost.

„Sa kojima Srbija razvija saradnju“, primijetila je Olbrajt. Dodala je i da Kosovo treba da ima mogućnost da razvija svoju državnost i taj proces Srbija ne treba da stopira.

„To je nešto što se može sankcionirati, ali moramo razmisliti o tome što se točno kupuje, i to je teško pitanje koje se tiče ne samo Srbije, već i onoga što Turska radi, što zauzvrat. kao članica NATO-a kupuje i rusko oružje. Potrebne su istrage i radnje. Kongres radi u tom smjeru ”, rekla je Albright.

Albright je također smatrala da Rusi u Srbiji “prakticiraju” ono što rade u drugim dijelovima istočne Europe – “djelujući na urušavanju demokracije, odvajanju zemlje od Zapada i korištenju taktike agenata KGB-a, koristeći trend partnerstva sa Slavenima u Europi”.

Što se tiče Kine, rekla je da kroz “Pojas i put” ulaže u regiju u područja prometa i rudarstva, područja u kojima regija treba pomoć, i zato je važno za razvoj ekonomske suradnje između Sjedinjenih Država i Srbije. Osvrnula se na nedavno otvaranje ureda DFC-a u Beogradu i smatrala da bi to trebalo koristiti kao sredstvo pomoći
Daniel Server, profesor na Sveučilištu Johns Hopkins School of Advanced International Studies i poznavatelj prilika na Balkanu, govorio je kao stručnjak u raspravi pred Odborom za vanjske poslove Doma.

Rekao je da je osnovni preduvjet za rješavanje preostalih problema na Balkanu obnavljanje američke predanosti ovoj regiji – u suradnji s europskim saveznicima.

„Dijalog između Prištine i Beograda koji vodi EU može biti koristan, ali potreban je veći američki angažman. Amerikanci bi se trebali usredotočiti na provedbu i uzajamnost. Treba nadzirati dijalog, uključujući provedbu prethodno sklopljenih sporazuma. Mora se uvesti.

“Liberalizacija viza za građane Kosova. Uzajamnost bi trebala uključivati ​​proširenje mandata Posebnih vijeća na zločine počinjene u Srbiji, uključujući ubojstvo trojice Amerikanaca – braće Bytyci”, rekao je Server.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, Server je istaknuo da se formula Daytonskog sporazuma pokazala neučinkovitom u odnosu na vrijeme kada je postignuta – naglašavajući da služi, kako je rekao, “Sjedinjene Države trebale bi vršiti pritisak na Europljane da sankcioniraju one koji zagovaraju neovisnost Republike Srpske te da pojačaju i prekomponuju svoje trupe, uz vidljivu potporu Sjedinjenih Država, u gradu Brčkom, u sjeveroistočno od zemlje, kako bi blokirali moguću secesiju.

Sjedinjene Države trebale bi pokušati blokirati rusko naoružavanje policijskih snaga entiteta, kao i hrvatsko i srpsko političko miješanje “, rekao je Server odboru Vanjski poslovi američkog Zastupničkog doma
Janusz Bugajski, stručnjak iz nevladine zaklade Jamestown, rekao je da bi cilj dijaloga između Srbije i Kosova trebao dovesti do međusobnog priznavanja neovisnosti.

“To će im omogućiti napredak u euroatlantskim integracijama.

Potrebna je pomoć američke administracije utjelovljene u bližoj suradnji s EU”, rekao je Bugajski.
Osvrnuo se i na utjecaj Rusije na zapadnom Balkanu.
“Za Moskvu je Balkan važna regija u kojoj širi svoje geostrateške interese, doseg i utjecaj. Pokušavajući uravnotežiti, Srbija se okreće od zapadnih partnera i utječe na slabljenje sigurnosti Balkanskog poluotoka.

Rusija razvija veze s medijima, poslovnim ljudima i nekim političarima. Ruski oligarsi i pomažu medijima u borbi protiv dezinformacija koje šire Rusija i Kina ”, rekao je B Portugueseky.

Bugajski je smatrao da čak i države članice NATO-a u Europi treba pomno nadgledati njihov doprinos proračunu Saveza, gdje je, kako kaže, trenutna administracija ispravno primijetila da neke zemlje ne ne daju dovoljno doprinosa, ali i ruska korupcija i utjecaj, posebno u zemljama poput Bugarske i Mađarske koje su možda otvorene za ruske pokušaje destabilizacije.

Također je naglasio da je važno razmotriti učinke pandemije koronavirusa na balkansku regiju.

“Bit će potrebna velika pomoć EU i SAD-a. Društveno-političke posljedice pandemije i ekonomske krize mogle bi biti jačanje nacionalizma, populizma i utjecaj loših vanjskih aktera” , Rekao je Bugajski. Kazao je da je Rusija kratkoročna prijetnja, a Kina dugoročna prijetnja američkim interesima u regiji.

“Utjecaj Kine ovisit će o njezinoj unutarnjoj ekonomskoj situaciji, ali Amerika mora biti proaktivna i poticati zapadna ulaganja kroz razvojne fondove i stvaranje pravnih, birokratskih i lokalnih uvjeta za privlačenje stranih ulaganja”, rekao je zaključio je Janusz Bugajski, stručnjak iz zaklade Jamestown.