Gordan Grlić Radman: Hrvatima u BiH se treba vratiti ono što su izgubili prije 20 godina

Tokom posjeta Hrvata BiH, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pratio je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske.

U razgovoru za HRT rekao je da Hrvatska podržava visokog predstavnika u pronalaženju rješenja koje će zadovoljiti tri konstitutivna naroda i omogućiti im ravnopravno političko sudjelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti.

“Ovdje možemo govoriti o izmjenama pod navodnicima, ovo je zapravo ispravljanje pogrešaka onoga što su učinili njihovi prethodnici. Hrvati ovdje ne dobivaju ništa novo, već se njima treba vratiti ono što su izgubili prije 20 godina”, rekao je.

Nakon najave o mogućoj promjeni izbornog zakona uslijedile su žestoke reakcije, ministar smatra da je to nepotrebno i da to samo govori o tome koliko je BiH složena i politički lideri trebaju pokazati razboritost i zrelost.

“Trebaju shvatiti da BiH nije vlasništvo jednog naroda. Ovdje govorimo o međunarodnom pravu”, rekao je.

Grlić Radman je naglasio da Bosna i Hercegovina može biti stabilna i institucionalno funkcionalna samo ako se osigura ravnopravnost i konstitutivnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana, bez obzira na njihovu brojnost.

Vlada RH izdvojila je izdašna sredstva za Bosnu i Hercegovinu, gradi se i HNK u Mostaru, ističe Grlić Radman, da je riječ o javno-strateškim projektima.

“Tri su strateška projekta, to su HNK – to je pitanje kulture i identiteta, Sveučilišna bolnica – to je zdravlje i ulaganje u mostarsko sveučilište – to je budućnost da bi u BiH ostali Hrvati, ali i svi ostali građani”, naglasio je.

Prošli članakDodik se naslađuje na moguću odluku Schmidta: Da nisu zagovarali BiH kao zemlju muslimana, danas ne bi protestovali
Sljedeći članakKomšić: Ovo je prilika da vidimo ko su nam prijatelji, a ko ovdje želi neku vrstu novog hrvatsko-srpskog kraljevstva