Gordana Tadić zbog objave na Facebooku kažnjena smanjenjem plate u narednih godinu dana

Prvostepena disciplinska komisija VSTS-a proglasila je odgovornom tužiteljicu Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić zbog objavljivanja neistinitog sadržaja na svom Facebook profilu.

VSTV je Tadić zbog objavljivanja neistinitog sadržaja izreklo stegovnu kaznu “30 posto umanjenja plaće u trajanju od 12 mjeseci”.

Naime, kako se navodi u odluci VSTV-a, Tadić je javnom objavom na Facebooku, koristeći jezik neprimjeren funkciji koju obavlja, iznijela, između ostalih, neistinite navode o sadržaju razgovora i povodu održavanja sastanka između članova Vijeća te tužene i predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca, navodeći da je na održanom sastanku vršen pritisak članova Vijeća da tužena, tada glavni tužilac, ustupi određene predmete Tužilaštva Bosne i Hercegovine drugom tužilaštvu, nakon čega ne bi bio pokrenut disciplinski postupak protiv tužene.

“Navedenu objavu Tadić su prenijeli mediji pobuđujući interes i komentare javnosti, na koji način je dovela u pitanje autoritet i nepristrasnost Vijeća i pravosuđa u cjelini te narušila dignitet pravosudne funkcije”, navode iz VSTV-a.

U vezi sa navedenim, Tadić je počinila disciplinski prekršaj iz člana 57. tačka 22. Zakona o VSTV-u BiH “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije” pa se njoj, u skladu Zakonom o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, te u skladu sa Smjernicama za određivanje disciplinskih mjera u disciplinskim postupcima, za navedeni disciplinski prekršaj izrekla disciplinska mjera smanjenje plate za 30 posto na period od 12 mjeseci.

Na odluku Prvostepene disciplinske komisije moguće je podnijeti žalbu Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a Bosne i Hercegovine.