Gostovanje u “Teleringu”: Pogledajte šta je Dodik rekao o mogućem novom ratu u BiH i planovima za otcjepljene Republike Srpske!

– Legitimitet je na našoj strani, uspostavljene su granice između entiteta, jasno se zna čije je šta. Često me pitaju o mirnom raspadu ili ratu. Kakav rat? Ko će se boriti? Željko Komšić daje nekoliko izjava, ali on je osoba bez političkog statusa. Danas u Federaciji BiH imate potpunu podjelu između Hrvata i Bošnjaka, a u BiH se Srbi, Bošnjaci i Hrvati ne mogu ni oko čega dogovoriti – ističe Dodik, tokom svog gostovanja u emisiji Telering.

Također je spomenuo rad visokog predstavnika, tvrdeći da se organizacije Republike Srpske bore od 2006. godine da dereguliraju tu funkciju.

– Niko ne može reći da već godinama ne ističemo da nam ne treba visoki predstavnik i tome se stalno protivimo. Od vremena Peddyja Ashdowna, BiH danas izgleda gore nego ikad u poslijeratnom dobu. To je neodrživa politička izgradnja. Ja jesam član Predsjedništva BiH, ali samo da je BiH onakva kakvu ju je napravio Dayton, borio bih se za nju – rekao je Dodik.

I sam je osjetio pritisak visokog predstavnika, napominjući da je Zapad u BiH stvorio stereotip o “dobrim i lošim” momcima.

Još 2006. godine visoki predstavnik imao je želju da me se riješi, a onda sam shvatio da su oni neprijatelji srpskog naroda. Njihova je percepcija bila da Srbe treba deportirati u Srbiju ili negdje drugdje, a to bi trebao biti samo čisti bošnjački teritorij. To je bio cilj Kalaja, tadašnjeg visokog predstavnika a i sada. Međutim, moraju shvatiti da su se mnoge stvari promijenile – rekao je Dodik.

– Sasvim je razumno dopustiti ljudima u BiH da imaju političku slobodu, baštine svoj identitet, da nemaju nikakvu zabranu od bilo koga i da se vremenom nauče međusobno pomagati. Odnosno, nikome se ne nameće nikakav politički stav. Čvrsto vjerujem da je to moguće. Međutim, druga strana želi svaliti svu krivicu na srpski narod i tada imamo problem – rekao je Dodik.

Naglasio je da i Zagreb i Beograd žele više dobrih stvari za BiH nego što je Sarajevo mislil.

Idite u Beograd, a zatim u Zagreb. Država s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Zar je to teško da prihvate i u Sarajevu – zapitao je sam sebe Dodik.