Govornik na skupu u Banjoj Luci upitao okupljenu masu: Jeste li vi genocidan narod? – Uslijedio gromoglasan odgovor: Jesmo!

U Banja Luci je u srijedu održan protestni skup pod nazivom “Sloboda”, kojem je prisustvovalo nekoliko hiljada ljudi iz različitih dijelova manjeg bh. entiteta.

Specijalno za ovaj skup, na Trgu Krajine je postavljena bina na kojoj su se obraćali oni koje su organizatori skupa okarakterisali kao ugledne ljude.

Među govornicima na skupu bio je i Radomir Lukić, profesor Pravnog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Prisutne je kratko podsjetio na formiranje manjeg bh. entiteta, a potom im poručio da o tome neće puno pričati.

Umjesto priče, kazao je Lukič, ljudima postavlja nekoliko pitanja koja bi trebala biti jasna poruka ljudima iz međunarodne zajednice, političarima u Sarajevu, ali i Bošnjacima općenito.

Lukić je želio da okupljeni građani pošalju poruku Bošnjacima i svijetu da Srbi nisu genocidni narod i da Republika Srpska nije genocidna tvorevina.

Međutim, nije sve baš teklo po Lukićevom planu s obzirom da su prisutni u velikom broju, na njegovo pitanje “Jeste li vi genocidan narod?”, odgovorili sa “Jesmo”.

I na sljedećem pitanju o tome da li je manji bh. entitet genocidna tvorevina manji dio osoba, kako se može čuti na snimku, je odgovorio potvrdno.

Dio u kojem Lukić pita publiku ispred bine počinje u 36:17 minuta videa ispod.