“Govorom mržnje o Svetom Savi i SPC-u povrijedio je sve Srbe”: Dodik stavio metu na čelo imamu Islamske zajednice u BiH!

Milorad Dodik jednom je službeniku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini stavio metu na čelo.

”Imam Medžlisa Islamske zajednice Amir Mahić u Kozarcu govorom mržnje o Svetom Savi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi povrijedio je sve Srbe”, rekao je predsjednik entiteta Rs Milorad Dodik, piše Politički.ba.

“To je govor mržnje i ne doprinosi toleranciji. Islamska zajednica nema nikakvih problema u Rs, a u Kozarcu su izgradili sve što su htjeli”, rekao je Dodik.

On je ovo plasirao na jednoj od svojih web-stranica.

Naglasio je da je govor imama Amira Mahića bio potpuno nepotreban.

“To sve govori o njemu”, jasan je Dodik.

U objavi je navedeno i da je tokom vjerske službe u prijedorskom naselju Kozarcu glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Amir Mahić Svetom Savi pripisao je fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi sektaštvo.

Mahić je tokom službe na Savindan, 27.januara istakao da je Sveti Sava bio “veoma kontraverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”.

Prema Mahićevim riječima “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”, a dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su nacionalizam i fašizam, navedeno je u Dodikovoj objavi.