Građani BiH masovno se vakcinišu u Srbiji! Evo koja je procedura!

U posljednjih nekoliko dana veliki broj građana iz Bosne i Hercegovine vakcinisan je u Srbiji, a do ponedjeljka će taj broj biti još veći. Dovoljan je bh. pasoš, prebivalište bilo gdje na teritoriji BiH, a od prije nekoliko dana nije potrebna ni najava.

U posljednja dva dana veliki broj građana naše zemlje, koji su se još prije mjesec ili više prijavili za vakcinaciju u Srbiji putem online obrasca Ministarstva zdravstva Srbije, počeo je dobijati pozive i termine za vakcinu Covishield na Beogradskom sajmu u Hali 3, piše Slobodna Bosna.

Pored toga, vlasti u Srbiji pozvale su sve da dođu i vakcinišu se bez ikakve najave i bez uslova o mjestu prebivališta ili državljanstvu. Zeničanin Nedžad C. (33), koji je državljanin BiH s mjestom prebivališta u našoj zemlji, prijavio se za vakcinaciju u Srbiji, a kako kaže, to je učinio prije mjesec iz radoznalosti.

On je jučer dobio poziv na mail, a već danas je vakcinisan u Beogradu. Tvrdi da je primjetan veliki broj građana iz BiH, koji su na Beogradski sajam stigli bez najave te su vakcinisani. Pored bh. državljana, mnogo je i građana iz Sjeverne Makedonije.

Čak su neki građani BiH koji su se jučer prijavili, već danas dobili poziv za vakcinaciju u subotu ili nedjelju. A zašto je Srbija odjednom, bez ikakvih uvjeta, odlučila vakcinisati sve državljane BiH?

U Srbiju organizovano odlaze i privrednici iz naše zemlje na vakcinaciju, a ranije je to uradio i Ustavni sud BiH.

Jedan od razloga je činjenica da Srbija ima određene količine “AstraZenecine” Covishield vakcine, koje je ranije i donirala BiH, a kojima rok istječe 29. marta. Treba podsjetiti da je Srbija našoj zemlji prvobitno donirala 5.000 doza, a nakon toga još 5.000 za revakcinaciju, a potom još 10.000. Dakle, radi se o Covishield vakcini za koju je ranije rečeno da joj rok trajanja istječe 29. marta te je preporučeno da se do tada iskoristi, piše Klix.ba.

S obzirom na to da je Srbija već vakcinisala značajan dio svoje populacije i da je interes očito već usporio, kako bi se iskoristile kupljene vakcine, otvorena su vrata za sve. Srbija sada igra ulogu velikog brata kod kojeg dolaze i iz drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Izvjesno je da će se do ponedjeljka takav proces vakcinacije stranih državljana, bez ikakve najave, odvijati, ali isključivo u Beogradu. Da li će i nakon 29. marta taj proces biti nastavljen, za sada nije sigurno.

A građani BiH svjedoče da je riječ o dobroj organizaciji. Gužve ima, ali je sve dobro organizirano. Strani državljani mogu se vakcinisati isključivo u Hali 3 na Beogradskom sajmu. Čeka se do 30 minuta. Građani prvo obave razgovor s ljekarom o tome da li su u posljednjih mjesec dana bili bolesni, da li imaju alergije ili uzimaju antibiotike. Ukoliko je odgovor na sve negativan i ukoliko je opća ocjena zdravstvenog stanja dobra, oni koji su došli bez najave, popunjavaju obrazac, podatke iz pasoša i dobijaju vakcinu. Poslije vakcinacije potrebno je ostati 15 minuta u čekaonici kako bi ljekari vidjeli da li će slučajno doći do neke neželjene reakcije.

Svi koji se vakcinišu, dobiju potvrdu uz napomenu da dođu na revakcinaciju za 12 sedmica. U hali je 31 ljekar koji radi na vakcinaciji i generalni dojam je da je cijeli proces dobro iskoordiniran.