Gradonačelnik Bihaća: Građani ne moraju čuvati Biru, sjest ćemo i sve dogovoriti

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić poslije sastanka koji je danas održan sa ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem, na području improvizovanog kampa Lipa, izjavio je kako je današnji sastanak pokazao svu dobrotu naroda koji više ne može gledati patnju migranata na Lipi.

Naveo je kako migranti od strane građana nisu našušteni niti onda kada su ih ostavili svi čelnici IOM-a i drugih organizacija, uprkos tome što su građani Bihaća preživjeli brojne ratne strahote tokom agresije i neugodnosti kroz štete koje su im načinjene, istaknuvši da je učinjena velika nepravda prema njima.

– Mi smo pozivali da se uredi kamp Lipa i pokazali smo spremnost da svim svojim kapacitetima osposobimo ovaj prostor. Stavili smo sve resurse na raspolaganje da se ovaj prostor osposobi. Samo su vlasti i građani USK pružili pomoć migrantima kada su ih svi ostavili – kazao je Ružnić.

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kazao je kako ga ovaj današnji sasatanak ohrabruje i da je sve dogovoreno.

– Ovo je pokazatelj da su državni organi uzeli stvar u svoje ruke. Voda ppostoji na ovom kampu, bunar imamo. Ako se agregat stavi vrlo brzo se mogu uspostaviti uslovi. Ovdje nema mjesta za politiziranje i što prije se prestanemo baviti sporednim pitanjima, brže ćemo riješiti ovaj problem. Sada ćemo sjesti o dogovoriti sve. Bira više uopće nije u opciji i građani nemaju razlog da se dolje okupljaju, nemaju je od čega čuvati. Postoje različite varijante smještanja ljudi u cijeloj državi, rekli smo da ne može bira, od svađe nemamo ništa – kazao je Fazlić.