Gradonačelnik Istočnog Sarajeva želi podnijeti prijavu apelacionom Ustavnom sudu zbog naziva sarajevskih ulica: “Najveće pravo na Sarajevo i Sarajevsko polje polažu Srbi koji su ga stvarali”

Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić sprema se podnijeti žalbu Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zbog “uvredljivih imena ulica u Sarajevu”.

Prema Ćosiću, kontroverzne su ulice koje nose imena heroja koji su branili BiH od agresije i organizacije koje su ostavile duboke tragove u historiji glavnog grada.

“Ovim dokumentom osporavamo ustav i zakonitost mnogih naziva ulica u Sarajevu i pozivamo se na ustav tri naroda u BiH.” Žalba će se saslušati na sudu početkom sljedeće godine. Žalit ćemo se na sve u Sarajevu i, ako je potrebno, ići ćemo na Sud u Strasbourgu” rekao je za beogradske “Večernje novosti” Ćosić.

Sastavljajući ovaj dokument s timom pravnika, Ćosić je istakao da Srbi “ne mogu biti sposobni učiniti ništa loše ovom gradu”.

Kako saznaje “Faktor”, Ćosić je izjavio da “najveće pravo na Sarajevo i Sarajevsko polje traže Srbi koji su ga stvorili”, ali on nije pokušao svoju izjavu potvrditi činjenicama.

Stara imena ulica, nekoć nazvana po historijskim ličnostima koje nisu imale veze s BiH, zamijenili su prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović, Patriotska lig, Zelene beretke i druga imena i imena koja je Ćosić nazivao “agresorima na Srbe”, i koja “vrijeđaju druga dva konstitutivna naroda koja žive u Sarajevu”.

Ono što je ipak pohvlno u ovom “cirkusu” jeste činjenica da će Ćosić upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH zapravo još jednom potvrditi legitimitet i značaj ove institucije.