Grlić Radman pozvao Komšića da podnese ostavku: Nisam mogao vjerovati kad sam čuo da govori da je konsitutivnost uveo Tito

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman pozvao je Željka Komšića da podnese ostavku ako se protivi konstitutivnosti naroda, poručujući da on ne predstavlja Hrvate u Predsjedništvu BiH niti ga je uopće briga za njih, prenosi Oslobođenje.

– Što se tiče izjave Komšića, ja sam bio na Bledskom forumu i nisam mogao vjerovati kada sam čuo da govori da je konstitutivnost uvezena iz SSSR-a, odnosno da ju je Tito uvezao. Ono što me jako začuđuje i što ne mogu vjerovati je kako gospodinu Komšiću nije neugodno da se predstavlja kao predstavnik hrvatskog naroda, a da uopće nije izabran glasovima hrvatskog naroda, nego bošnjačkog naroda. Uostalom, ako je protiv konstitutivnosti, onda bi vjerojatno već sada trebao dati ostavku – izjavio je hrvatski šef diplomacije gostujući u programu Hrvatskoga radija u emisiji ‘A sada vlada’.

Grlić Radman je rekao i da sastavni dio Ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma je upravo odrednica o konstitutivnosti naroda, a što se najbolje ogleda u Predsjedništvu BiH.

– Inače su na Bledskom forumu bila nazočna samo dva člana predsjedništva BiH, nije bilo trećega. Visoki predstavnik Schmidt pokazao je da je BiH refleksija – jedna država, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, što se vidi u formi tročlanog predsjedništva – pojasnio je hrvatski šef diplomacije.

Grlić Radman je kazao i da Komšić “nikada u svome mandatu nije posjetio nijednu većinsku hrvatsku općinu” i dodao “nije pokazao bilo kakvu empatiju prema primjerice razornim požarima koji su pogodili područja gdje žive Hrvati.

– Mi smo se ovo ljeto jako angažirali oko gašenja požara u zapadnoj Hercegovini. Samo u okolici Tomislavgrada izgorjelo je šest i pol tisuća hektara niskog raslinja i makije u Širokom Brijegu, Neumu itd. Gospodin Komšić se nije nikada zapitao treba li pomoći, ili kako on tu može biti od koristi. To je zapravo i pitanje morala u politici – rekao je Grlić Radman.