Gromoglasna tišina: Zašto niko od bh. političara nije reagirao na prodaju državne imovine BiH u Hrvatskoj?

Nakon što je objavljeno da je susjedna Hrvatska prodala šibensku Luku Šipad, koja je bila državno vlasništvo BiH, bosanskohercegovački političari nisu izrekli nijednu riječ osude tog čina, u kojem je očito pokretanje arbitraže izmišljena imenica.

Nekada Luka Šipad, vlasništvo bh. kompanije Šipad Eksport-Import prodata je turskoj korporaciji za 100 miliona KM iako je državna imovina BiH.

To praktično znači da je naš susjed iz imovine pribavio protupravnu korist za isti iznos koji Kanton Sarajevo neće dobiti ove godine zbog promjene pondera, zbog čega je državna vlast ranije najavila moguća dugovanja kao realan scenarij.

Ilustracije radi, taj je novac ove godine izdvojen za nabavu opreme za Oružane snage BiH, koje godinama vode političku borbu.

Ukratko, 100 miliona a KM nije mala cifra za državu čiji je proračun uglavnom namijenjen društvu i gdje žive građani čije plaće ne mogu zadovoljiti ni djelić kretanja inflacije.

Koliko je javnosti poznato, niko od bh. političara iz nove vlasti na državnoj razini prilikom prvog posjeta Hrvatskoj nije pokrenuo pitanje državne imovine BiH, koja se procjenjuje na nekoliko milijardi KM.

Dakle, tokom posjeta naših političara Hrvatskoj nismo mogli čuti ni riječi o zaštiti državne imovine svih naših građana.

Hrvatska je desetljećima prodavala bh. imovinu trećim stranama i korporacijama, te nezakonito raspolagala imovinom naše države, a ta je država 2018. godine donijela Zakon o najmu i franšizama na nekretnine koje je ranije bilo zabranjeno prenositi.

Nijedan bosanskohercegovački političar ne želi se jasno izjasniti kada je u pitanju nacionalni interes, jer ako je suprotno, jučer bi se pojavila informacija da je susjednoj državi upućena protestna nota ili da je od Pravobranilaštva zatraženo da pokrene arbitražu nakon desetljeća zastupanja naše zemlje na hrvatskim sudovima.

Ako se nova vlast u BiH, barem ona zainteresovana za zemlju, bude bavila samo onim što se može ispregovarati, male su šanse za provođenje takve politike, jer susjedne zemlje imaju interes prisvajati njene resurse.