Grujičić odgovorio zbog čega je skinut baner Islamske zajednice s bajramskom čestitkom

Poslije skandala sa skidanjem banera u Srebrenici na kojima se nalazila bajramska čestitka, načelnik općine Srebrenica Mladen Grujičić odgovorio je na optužbe. On je pojasnio da je Općina dostavila Islamskoj zajednici banere koji se postavljaju godinama i kojima se čestita Bajram, ali je IZ umjesto njih postavila svoje banere, koje je Općina potom skinula.

“Mi svake godine, kao što dolikuje, i jer želimo da čestitamo praznike svim narodima koji žive u Srebrenici, postavljamo banere sa grbom općine i sa čestitkom prilagođenom prazniku, koji ne vrijeđaju nikoga”, rekao je Grujičić za RTV Srebrenica.

Kako je rekao, ovog puta se desilo da su “Alija Tabaković, Islamska zajednica i Damir efendija (Peštalić) postavili baner po svom nahođenju, koji do sada nije postavljan, dakle već 20 godina”.

“Naprasno su osjetili potrebu da isprovociraju i mene kao načenika i građane koji nisu navikli na takav gest. Mi smo imali banere koji su, prema informaciji komandira vatrogasne jedinice, dostavljeni Islamskoj zajednici za bajramske praznike. Ali Islamska zajednica ne želi vratiti te naše banere kako bi ih mi postavili”, naglasio je načelnik Srebrenice, dodajući da će se vjerovatno ispitati jesu li time počinili krivično djelo.

Dodao je da su oni “iskoristili priliku da postave banere nelegalno”. Rekao je da je baner koji je postavila Islamska zajednica morao biti skinut kako bi Općina postavila svoje banere, ali da općinske banere “Islamska zajednica drži kod sebe”.

“Apelujem na Islamsku zajednicu da vrate općinske banere koji su godinama unazad postavljani”, zaključio je Grujičić, dodajući da je ovo samo još jedna u nizu zloupotreba u Srebrenici i način da se dodatno podignu tenzije.