Hadrović: Sankcije SAD-a stjerale Dodika u kut, moraće otići

Predsjednik RS Milorad Dodik se “zaigrao”, misleći da ga američke sankcije nikada neće sustići i staviti u kut, poručio je viši savjetnik za globalnu sigurnost i diplomatiju Instituta za razvojni utjecaj iz Washingtona, Adnan Hadrović.

Ovaj bivši bh. diplomata je podsjetio da je prije nekoliko mjeseci u upravo u razgovoru za Fenu nagovijestio da je u Washingtonu došlo do značajne promjene politike prema secesionističkim, “po nalogu Putinove Moskve”, akcijama Dodika s ciljem destabilizacije BiH.

– Prema javno dostupnim dokumentima ovdašnje sigurnosno-obavještajne zajednice, Dodik se tretira kao sigurnosna prijetnja miru i stabilnosti BiH i regije – kazao je Hadrović, dodajući kako je mišljenja da će kao takav morati otići jer je to jedini mogući ishod ovih akcija međunarodne zajednice predvođene Amerikom.

Ističe da smo posljednjih mjeseci svjedoci da američka politika u BiH počinje ličiti na onu od prije dvadesetak godina kada je na snazi bila “nulta tolerancija” spram onih koji bi na bilo koji način kočili prosperitet države, pogotovo onih koji bi doveli u pitanje mir, stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Analizirajući sadašnju američku politiku prema BiH, Hadrović je mišljenja da su SAD, kao lider NATO-a, u skladu sa Dejtonskim sporazumom, spremne braniti BiH jer su mnogo uložile u mir, stabilnost i prosperitet BiH, što se jasno vidi iz svih posljednjih konkretnih radnji i akcija koje SAD poduzimaju s ciljem “discipliniranja” Dodika i njegovih sljedbenika.

U tom kontekstu, Hadrović tumači i poruke pomoćnika američkog državnog sekretara Jamesa O'Briena izrečene tokom njegove nedavne posjete BiH, kao i radnje i akcije na provođenju sankcija koje su uslijedile nakon nedavne posjete Anne Morris, vršiteljice dužnosti pomoćnika sekretara finansija SAD, koja je u BiH nedvojbeno došla s jasnim ciljevima realizacije konkretnih zadataka na provođenju sankcija prema osobama koje se nalaze na američkoj crnoj listi.

– Također, potrebno je istaći vrlo važnu ulogu koju u ovom zaokretu ima vrlo agilan i proaktivan ambasador Michael Murphy, kojem je izgleda više stalo do progresa i prosperiteta Bosne i Hercegovine nego pojedinim političarima koji sebi daju za pravo nazivati se patriotama, a kojima bi to trebala biti dužnost i obaveza – kaže Hadrović.

Također navodi da je važno naglasiti da su sankcije usmjerene prema pojedincima, a ne nikako prema narodima ili bh. administrativnim jedinicama na bilo kom nivou, kao što to pokušava prezentirati Dodik, nazivajući se “najvećim patriotom među patriotama” i često izjednačavajući sebe i svoju sudbinu sa sudbinom tog entiteta.

– Ohrabren pojačanim američkim angažmanom, očekujem da će se u danima i mjesecima pred nama pritisak na “crnolistaše” predvođene Dodikom pojačavati te da će “spektar” akcija prema istima širiti, a pritisak na injih dovesti do neizdrživog što će u BiH donijeti stabilizaciju prilika – zaključio je Hadrović.