Hadžikadić uputio žestok odgovor Čoviću: Takvi koncepti i politike, a objektivizirane su kroz zahtjeve i blokade od strane HNS-a i HDZ-a, označeni su kao retrogradni i nisu prihvatljivi!

Činjenica da amandmani Republike Hrvatske nisu usvojeni ne govori o porazu hrvatske diplomatije, kako to neki prikazuju, već o porazu zvanične hrvatske politike. Na ovaj način Platforma za progres je pozdravila Rezoluciju usvojenu u četvrtak od strane Europskog parlamenta.

Hrvatska politika otvoreno lobira za koncepte konstitutivnosti i legitimnosti, koji su putem presuda Evropskog suda za ljudska prava, prokazani kao antievropski i anticivilizacijski. Takvi koncepti i politike, koje dolaze od susjeda, a objektivizirane su kroz zahtjeve i blokade od strane HNS-a i HDZ-a, označeni su kao retrogradni i nisu prihvatljivi u modernim društvima.

Na tragu navedenoga, postavlja se pitanje političke odgovornosti protagonista te i takvih politika. Bosna i Hercegovina i Federacija BiH se moraju osloboditi tlačenja politika koje vladaju putem ucjene i pod prijetnjom ugrožavanja državnog prosperiteta.

Evropski parlament je pružio snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, što definira modernu državu Bosnu i Hercegovinu, ističu iz Platforme za progres.