Nakon govora Mirka Šarovića i Branislava Borenovića u Narodnoj skupštini Republike Srpske uslijedile su oštre reakcije Milorada Dodika, zatim svađe zbog koje je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Ćubrilović nekoliko puta upozorio Dodika puta.

U svom odgovoru, ovaj put u ulozi predsjedavajućeg SNSD-a, Dodik je rekao da je “prvi ispričao priču o referendumu i statusu RS-a”.

“Nemamo one koji smiju to ponoviti ni kao moj stav. Nije nikada bilo lako biti ni vlast ni opoziciji, pogotovo u RS-u, a ljudi koji ovdje govore pokušavaju prikriti svoje ponašanje. Šaroviću, kada govorite o pričama – Ivanićev govor na Akademiji SDA u Zenici kada kaže ‘kakva međunarodna zajednica, ja sam bio taj koji je prenio vojsku i obavještajne službe, koji je napravio indirektne poreze, ja sam bio za ovo i ono, ne međunaroda zajednica’ i vi meni dođete i kažete da sam ja to radio, a imate egzaktno priznanje vašeg čovjeka. Vi ste to uradili ne ja”, rekao je Dodik.

Potom se osvrnuo na paralelu između njega i Harisa Silajdžića.

“Haris Silajdžić je poslužio da se ozbiljno rehabilituje ideja o RS-u, on je zaslužan zašto je RS rehabilitovana u političkom pristupu, vi kasnite 15 godina. Što niste uradili ništa, bili se u vlasti nekoliko puta i imali ministra vanjskih poslova. Šta ste dobili svojim izdajničkim ponašanjem kada glasate da se komisije mogu popuniti onako kako ko hoće, a vi ste donijeli taj propis koji je protiv RS i izabrali CIK i mislili da ćete nešto napraviti u Doboju i da dobijete jednog odbornika. Na tom uspjehu čestitam Borenoviću, zaista ste dobili dobornika uz ogromne laž koje ste spomenuli. Ja u uvodnom izlaganju nisam pomenuo ni tebe Borenoviću ni Šarovića”, vikao je Dodik.

Ćubrilović ga je nekoliko puta opomenuo da ne svodi svoje izlaganje na personalni nivo, a Dodik je nastavio:

“Mislite da ćete Milorada Dodiak izbaciti iz takta, nećete. Zašto si sada takav, zašto izdaješ RS? Zašto ste doveli SDS na marginalnu poziciju političkih stranaka? S vama ne trebamo ni mi. Zašto ste davali PDP-u sovje glasove i bili manji i manji. Ti si izdajnik (obraća se Šaroviću, op. a.), ti i tvoja SDS. Izdajete tako što ste izabrali CIK i zato što ste promijenili poslovnik o radu, a niste trebali to uraditi”.

U raspravu su se “dobacivanjem” uključili i Borenović, Šarović i Nebojša Vukanović što je Ćubrilović na kraju prekinuo.