Haris Silajdžić: Aprilskim paketom bilo bi omogućeno da se na legalan način dovrši uništenje Bosne i Hercegovine!

Medijski govor bosanskohercegovačkog diplomatskog šefa, ratnog premijera Republike Bosne i Hercegovine i bivšeg člana predsjedništva Dr. Harise Silajdžić danas je privukao puno pažnje i reakcija.

Konkretno, riječ je o stavovima u odjeljku o takozvanom aprilskom paketu ustavnih reformi, koji se opet javno spominje.

“Aprilski paket omogućava politici koja već trideset godina uništava Bosnu i Hercegovinu da svoj posao dovrši legalno i neometano. Zbog toga sam rekao da ću se protiv toga boriti, posebno putem medija. To mi je cilj, a ne sudjelovanje u vladi i funkcijama “, rekao je Silajdžić u izjavi za Radiosarajevo.ba.

Silajdžić, koji je zamoljen da prokomentira stav bivšeg ministra vanjskih poslova Dr. Zlatka Lagumdziji, upoznata s navodima o negativnim aspektima rušenja reformskog paketa u parlamentu BiH 2006. godine, kratko nam je rekla da “ne osjeća potrebu da o tome bilo što kaže.”

Podsjetimo da je Silajdžić u intervjuu za Face TV kritizirao ponovno ažuriranje priče o aprilskom paketu.

“Aprilski paket osigurava da jedan entitet, jedna osoba u ovom entitetu, ima potpunu kontrolu nad drugim entitetom, druge dvije nacije i svim državnim institucijama”, rekao je Silajdžić koji je naglasio da je Memorandum 2 – Srpska akademija nauka i umjetnosti sada aktivna scena, naglasivši potrebu dovršenja Dejtonskog sporazuma i da Aneks 7 nije proveden, ovisno o tome koliko će se ljudi moći vratiti i koliko će moći glasati.

To, kako je rekao, nije legitimno, a aprilski paket, rekao je, “predstavlja poniženje za sve ubijene koji su dali živote za ovu zemlju, ali i borili se za nju”.

Komentirajući stupanje na dužnost novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena, Sialdžić je rekao da je ovo “apsolutno ključni moment koji ne smijemo propustiti”.

“To se jednostavno ne može ponoviti. Biden je dobar čovjek, pravi čovjek na pravom mjestu, u pravo vrijeme, u smislu cijelog svijeta, globalno. Biden je čovjek dobre volje. Jasno je da se suočavaju s užasnim izazovima, posebno u pogledu korone u Americi. Ono što nas zanima je odnos s Europom, gdje jesmo, i s NATO-om, u kojeg još nismo pristupili, ali nadam se da hoćemo”, rekao je Silajdžić za Face TV, koji se nada da će građanska država i građanski sistem kakav je u ostatku Europe, te je podvukao kako je nama oduzeto pravo da budemo građani ove zemlje.