Haris Silajdžić: “Dejtonski sporazum je bio neophoan ali on je nagradio agresiju”

Bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, premijer i šef diplomacije Republike Bosne i Hercegovine, Haris Silajdžić, sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji održanoj u Zagrebu povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U prvom panelu pod naslovom “Od Washingtona do Dejtona: Što je omogućilo mir?” Silajdžić je naglasio da Bosna i Hercegovina danas živi u onome što se naziva “demokratskim feudalizmom”.

“Dejton je bio neophodan, međutim, nagradio je agresiju i genocid. Danas gradimo budućnost prema Europskoj uniji. BiH treba građansku, a ne etničku demokratiju. Nadam se da će međunarodna zajednica uzeti u obzir sve vrijednosti koje trenutno imamo. Za genocid ne treba nagraditi dva puta. Mi smo stara europska zemlja i imamo pravo na postojanje. Većina ljudi u Bosni i Hercegovini ne želi živjeti u onome što ja često nazivam „demokratskim feudalizmom“. Ova je zemlja model integracije tisuću godina i to bi trebala i ostati”, rekao je Silajdžić.

Kao što je rekao Silajdžić, Bosna i Hercegovina još uvijek ima problem sa snagama koje nisu u potpunosti provodile EU.

“Genocid je i dalje prisutan u BiH. Presude Europskog suda za ljudska prava se ne primjenjuju. Uz to, Dodatak 7 još nije proveden. Koristi onima koji su počinili genocid”, rekao je Silajdžić.

Na kraju svog izlaganja, Silajdžić je podsjetio međunarodnu zajednicu da se problemi u Bosni i Hercegovini mogu riješiti vrlo lako.

“Punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u trebalo bi se dogoditi što je prije moguće. To bi ugasilo nade svih onih koji teže teritoriju Bosne i Hercegovine”, rekao je Silajdžić i naglasio da narod u Bosni i Hercegovini želi samo normalnu i građansku demokratiju.

Uz Harisa Silajdžića, prvom panelu prisustvovali su bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Mate Granić, bivši zapovjednik NATO-a general Wesley Clark, član pregovaračkog tima u Daytonu u ime Republike iz Hrvatske Miomir Žužul i Christopher Hill.