Haris Zahiragić: “Izgleda da je gospodin Bogićević ipak prevelik gospodin da biste ga vi, takvi kakvi jeste, izabrali”

Političke igre u režiji “Četvorke” ne prestaju! Svojim novim peripetijama prouzrokovali su odustajanje od kandidature za mjesto gradonačelnika Sarajeva, vjerovatno i najpodobnije osobe za tu funkciju – Bogića Bogićevića.

Naime, Bogić Bogićević je večeras poslao pismo predsjedniku SDP-a, Nerminu Nikšiću, u kojem je naveo da povlači svoju kandidaturu za budućeg gradonačelnika Sarajeva.

O novonastaloj situaciji oglasio se i Haris Zahiragić, zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo.

“To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar Četvorke, nisam poželjan kandidat za pomenutu odgovornu funkciju” – napisao je u svom pismu gospodin Bogić Bogičević!
Danas se nije glasalo o izboru Gradonačelnika, danas se glasalo za izbor Predsjedavajućeg Gradskog vijeća i od 18 najavljenih, imali su samo 14 glasova za svoga kandidata, što nije bilo dovoljno. Razloge, možemo naslutiti.

SDA zvanično i nije imala kandidata za Gradonačelnika. Ne zato što Skaka nije imao dobar mandat – baš suprotno, imao je vrhunski, ne zato što nema u SDA i drugih ozbiljnih kandidata – baš suprotno, nego zato što su iz “četvorke” (očito prije vremena i bez priprema) ponudili ime gospodina Bogićevića, a kojeg u SDA svi visoko cijenimo i kojeg bi kao kandidata, koliko imam informaciju, podržali i svi vijećnici iz Kluba SDA u Gradskom vijeću.

Nije im to bilo dovoljno, krenuli su sa kandidaturama Marićke i drugih, krijući se iza imena, lika, djela i velikog ugleda gospodina Bogićevića.

Na taj način, nažalost, pokušali su i njega uvući u to svoje političko blato.

Željeli su sve poredati, bez da su ponudili široku koaliciju svim vijećnicima koji su se mogli složiti oko gospodina Bogićevića, ali ne i njihovih drugih fiks ideja.

Radi situacije koju su napravili, obilježavanja listića, pritisaka, loših odnosa u toj vještačkoj koaliciji, gospodin Bogićević je večeras odustao. Vidim ne prihvataju, navodno, taj odustanak, oni koji su ga doveli do toga – kako je i sam kazao.

Mislim da ipak gospodin Bogićević kada jednom izađe sa stavom, istog se drži – znaju to i oni, zbog toga ga i svi ovoliko cijenimo.

Ne bih isključio da su ovaj scenario smišljeno odradili na način da ga, nakon što su Bogićevićevim ugledom skupili većinu, pa možda i konsenzus, ali i podršku javnosti, navedu na ovakav potez, a da na kraju nekoga drugog predlože na mjesto Gradonačelnika.

Žao mi je zbog ovoga što je “trojka” uradila i što je za rezultat imalo odustanak gospodina Bogićevića.

Moram biti pošten i pohvaliti Irfana Čengića – iz SDP-a, a koji je časno postupio i hrabro adresirao prave krivce.

Ipak je, kako sam kaže, posmatrao današnju sjednicu sa gospodinom Bogićevićem.
Međutim, moram i osuditi one koji krivicu za svoje greške, jednu za drugom koje su pravili, kao i za svoja loša kadrovska rješenja za koja nisu mogli obezbijediti podršku, krive druge, ali i crtaju mete na glavu ljudima koji su im do jučer bili “hrabri”, “časni”, “pošteni”, na njihovim listama i u njihovim redovima.

Izgleda da je gospodin Bogićević ipak prevelik gospodin da biste ga vi, takvi kakvi jeste, izabrali. Rekao je danas, još jedan put, historijsko NE, a koje će, siguran sam, obilježiti početak kraja ovog lošeg i opasnog političkog projekta!”