Hayat najavio otpuštanje 160 radnika i gašenje programa!

Uprava Hayata objavila je javnosti da je televizija morala prestati s emitiranjem od 1. januara 2022.godine zbog poskupljenja struje, čime će biti otpušteno 160 radnika ove medijske kuće.

Elvir Švrakić, generalni direktor Hayata, danas je u razgovoru za portal Hayat.ba rekao da je morao donijeti odluku da se nešto potpuno promijeni, ali u ovim okolnostima nije mogao donijeti razumnu odluku za kompaniju, kako bi firma doživjela 31. decemar iduće godine.

– Hayat iduće godine obilježava 30 godina od osnivanja. Na čelu Hayat d.o.o. sam 29 godina. Povećanje troškova električne energije uzrokovat će to da ću, kada se probudim 1. 1. sljedeće godine, odmah znati kako će firma koju vodim biti u gubitku za više od 400.000 KM. To znači da već od februara moram donijeti odluku da nešto temeljito mijenjam. Da ne plaćam doprinose, to nije u składu sa zakonom. Da ne plaćam kredite, doći će do blokadę računa i kompletnog poslovanja. Da donesem odluku da umanjim plate za preko 20 posto, otići će radnici – rekao je Švrakić.

Kriv je, navodi, sistem u Federaciji BiH.

– Odgovornost za ovu situaciju ne želi i ne może preuzeti generalni direktor “Elektroprivrede”, jer bi on u tom slučaju vodio svoju kompaniju u gubitak. Vlada Federacije kao većinski vlasnik “Elektroprivrede” nema ingerencije da donese odluku o cijenama energenata. Parlament FBiH bi morao odmah u prvoj radnoj sedmici donijeti zakon kojim će dati ovlaštenje Vladi FBiH za formiranje cijena električne energije. Onda će Vlada dobiti mogućnost da na razuman način donese odluku, ali onu koja će zadovoljiti sve strane. S jedne strane, rudare, s druge, “Elektroprivredu”, s treće, Vladu kao većinskog vlasnika i, s četvrte strane, privredu, koja ipak mora opstati i dalje puniti budžete – naglasio je Švrakić.

Poručio je da je Hayat i ranije imao teških perioda, ali da je uspio preživjeti zahvaljući brojnim prijateljima. Vjeruje da će uspjeti i ovaj put.

– Upravo u momentu našeg velikog zaleta dešava se da nas neke sile ponovo vraćaju godinama unazad. Ako proradi naš inat, inat Hayatovog tima, onda nas ni ovako uzburkano more neće potopiti – poručio je Švrakić.