HDZ ’90: Nepravedna odluka Hrvatske prema BiH

Potpuno je neprihvatljivo da državljani Republike Hrvatske koji žive u Bosni i Hercegovini, a i svi građani BiH nemaju mogućnost i pravo ući u Republiku Hrvatsku na isti način kao što to sada mogu državljani Republike Srbije.

Navodi se ovo u reakciji HDZ-a 1990.

– Neprihvatljivo je pogotovo iz gledišta da su hrvatski državljani u lošijem položaju od državljana Srbije. Epidemiološka situacija u cijeloj BiH je u potpunosti prihvatljiva i mislim da je nužno pod hitno ispraviti ovu nepravdu koja je urađena i prema državljanima Republike Hrvatske koji žive u BiH, a i prema ostalim građanima BiH i omogućiti nesmetan prelazak granice s RH, navodi se u saopćenju i dodaje:

– Također, smatram da je krajnje vrijeme da zastupnici u Hrvatskom saboru izabrani iz BiH, a i svi drugi zastupnici, reagiraju na ovu nepravdu i učine maksimalan trud da se ova nepravda otkloni.

– Gosti iz BiH uvijek su bili dobri gosti i iskreno i prijateljski su percipirali državu Hrvatsku, za razliku od Srba koji i dan danas radije idu u Grčka i Tursku nego u “neprijateljsku državu, navodi se u saopćenju koje potpisuje Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990.