HDZ-ova zastupnica u Evropskom parlamentu: “Komšić je, drugo, radikalnije lice Izetbegovića”!

Govoreći o najavama snažnijeg angažiranja SAD-a i Njemačke u BiH, Zovko je kazala da njena očekivanja nisu velika.

-Moja očekivanja nisu velika ako se ne budu uvažavali interesi triju konstitutivnih zajednica u kontekstu mogućih promjena Ustava i slično. Mislim da je svima jasno, barem na vanjskopolitičkom planu, da bilo kakva promjena u Bosni i Hercegovini mora biti lokalna i zasnovana na dogovoru postojećih ustavnih kategorija, odnosno naroda. Jači angažman Bidenove administracije u ovom trenutku samo je san pojedinaca u Sarajevu i neki vid nostalgije dijela međunarodne zajednice, koja nekritički podržava bošnjačku želju majorizacije cijele BiH, za vremenima kad je BiH bila u fokusu CNN-a. Trenutačno je CNN zauzet svojim unutarnjopolitičkim temama, jednako kao i američka administracija. Kako sam već naglasila, fokus i rješenja trebamo pronaći na tragu ponuđenih europskih rješenja koja smo u Europskom parlamentu predlagali u više navrata. Rješenje o majorizaciji BiH na tragu je prijedloga američkog diplomata Warrena Zimmermanna koji je Bošnjacima nakon dogovora iz Lisabona 1992. godine savjetovao da odustanu od tzv. Cutileirova plana za buduću neovisnu BiH. Zimmermann je u svojoj knjizi naveo kako se kajao zbog toga. Zimmermannov poučak, da ga tako nazovemo, odbačen je u razmatranjima o mogućoj intervenciji Bidenove administracije.

Zovko je kazala da u transatlantskim razmišljanjima postoji pravilo da Europa vodi glavnu riječ što se tiče Bosne i Hercegovine.

-Europa je u prošlosti uglavnom popuštala Washingtonu zbog Daytonskog sporazuma, dok je Washington uvijek poticao Europu da u nekom trenutku preuzme vodstvo. Možda je sad prvi put da se to događa. Ako Njemačka bude ustrajala u svom prijedlogu, tek ćemo u travnju doznati što se krije iza tih političkih namjera.

Zovko je kazala da je Inzko na čelu OHR-a već dvanaest godina, a u međunarodnim poslovima takve se pozicije obično rotiraju nakon tri do četiri godine.

-Dovoljno je da se prisjetimo mandata prijašnjih visokih predstavnika. Ukratko, došlo je vrijeme da se Inzko rotira, a tim pitanjem bavim se već od prošlog mandata u Europskom parlamentu. Poznat je moj stav da bi se proračun OHR-a, koji se djelomično financira iz IPA fondova, trebao postupno smanjiti te da se taj ured premjesti u Bruxelles kako bi prednost u provođenju europske politike imalo Izaslanstvo EU-a u Bosni i Hercegovini. Zašto bi građani Europske unije plaćali “dvije stolice” i prateću administraciju u Sarajevu? Ako i dođe do imenovanja Schmidta, ja ću i dalje tražiti odgovor na to pitanje.

HDZ-ova zastupnica smatra da je konstitutivnost naroda trajna kategorija i osnova za svaki mogući novi ustav u budućnosti.

-I građanska BiH je moguća preko triju zajednica. Bošnjaci zagovaraju građansku opciju majorizacijom. Kad bi je zagovarali preko triju zajednica, onda bi imali i moju potporu, kazala je Željana Zovko koja pod tri zajenice podrazumijeva – tri entiteta.

Zovko je kazala kako je poznato da je Željko Komšić drugo, radikalnije lice Bakira Izetbegovića, založivšo se za kraj tutorstva međunerodne zajednice u BiH.

-Ako Bosna i Hercegovina želi u Europsku uniju – to je uvjet, ustvrdila je Željana Zovko.