HDZ razočaran izvještajem o BiH: Zbunjujuća poruka EU

Ustavni koncept konstitutivnih naroda ključno je načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i presudan je za strukturu i funkcioniranje Bosne i Hercegovine, navodi se u izjavi Kluba HDZ-a unutar Europske pučke stranke.

Dodaje se da je nekoliko puta skupina EPP u Europskom parlamentu naglasila važnost ovog pojma. Međutim, pod snažnim pritiskom ljevice u Europskom parlamentu, uglavnom od strane S&D i Zelenih, pojam konstitutivnih naroda nije usvojen u konačnom tekstu Izvješća.

Nažalost, nadalje se navodi, “nedovoljan angažman SDP-ovih zastupnika u okviru grupacije socijalista, a po pitanju zagovaranja interesa hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, očito je doprinio tome da je element konstitutivnosti izostavljen iz konačnog teksta Izvješća”.

– Europski parlament veliki je zagovornik europske perspektive Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ali usvojeno izvješće šalje zbunjujuću poruku našim partnerima u regiji i razilazi se s duhom ranijih parlamentarnih rezolucija. Nakon više od 6 godina, ovo je prvi put da Europski parlament izravno ne poziva na poštivanje prava konstitutivnih naroda, što je jasan korak unatrag nakon cjelokupnog napretka postignutog u Bruxellesu. Ukidanje pojma konstitutivnih naroda kao jednog od temelja zemlje, dovelo bi do toga da zemlju rascijepe suprotstavljene snage separatizma i unitarizma – ističe se u izjavi Kluba HDZ-a.

– Nastavljamo podržavati napore Komisije, visokog predstavnika Borrella i veleposlanika Sattlera, koji su zajedno sa svojim američkim kolegama uključeni u pronalazak napretka u potrebnoj izbornoj reformi. Pozdravljamo njihovu predanost i nadamo se da će uskoro biti pronađeno rješenje koje će omogućiti jednaku političku zastupljenost tri konstitutivna naroda na svim razinama – dodaje se.

Europski parlament danas je izglasao godišnje izvješće o Bosni i Hercegovini, koje ocjenjuje napredak zemlje i izazove prema europskim integracijama. Članovi hrvatske delegacije u Europskoj pučkoj stranci Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko glasali su protiv konačnog teksta izvješća,

Svi zastupnici Europske pučke stranke podržali su amandmane koji su uključivali referencu na konstitutivne narode. S druge strane, osim četiri člana SDP-a, niti jedan član Kluba socijaldemokrata nije to podržao, a uz Valtera Flegu, za je glasovao samo jedan zastupnik iz Kluba Renew, priopćio je Ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke.