Helez očitao bukvicu Goganoviću: Nisam ja ministar poljoprivrede, već odbrane BiH i moram reagovati

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Aleksandar Goganović izjavio je danas da ministar odbrane Zukan Helez “često u javnim nastupima i djelovanjem u Ministarstvu odbrane izlazi iz okvira zakonskih odredbi i zakonom definisanih nadležnosti”. Prinuđen je, kaže, da na to ukaže, budući da ne želi da učestvuje “u kršenju zakona i urušavanju sistema odbrane u BiH, te antidejtonskom djelovanju”.

KRIVO JE SARAJEVO
– U posljednje vrijeme je postalo svakodnevnica da se ponavlja kako je glavni spoljnopolitički cilj BiH da postane član NATO-a, a konkretno kolega Helez je u više medijskih nastupa isticao da je glavni cilj Ministarstva odbrane članstvo u NATO-u, kao da MO pristupa NATO-u, a ne međunarodno priznate države. Naglašavam da MO nema nikakve ingerencije po pitanju NATO-puta, to je isključivo politička odluka u nadležnosti Predsjedništva BiH, rekao je Goganović.

Mišljenja je, kaže, da cilj može biti samo ono što se na nivou BiH dogovori i usaglasi, a ne ono što žele predstavnici određenih političkih partija iz Sarajeva.

– Stavovi koje su prezentovali funkcioneri Republike Srpske, u smislu prekida saradnje sa NATO-om su na neki način iznuđeni potezi, upravo zbog ovakvog antidejtonskog djelovanja koje dolazi iz političkog Sarajeva, rekao je Goganović.

Dodao je da se u narednom periodu, što se tiče političkih predstavnika iz RS-a, obustavlja saradnja sa NATO-om, kako na nivou MO, tako i na nivou Komisije za saradnju sa NATO-om, ali i na nivou Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH.

– Napominjem da prekid saradnje sa NATO-om nije naš hir i nismo srećni zbog toga, ali to je naš politički odgovor svima koji krše Ustav BiH. Dejtonski mirovni sporazum jasno je definisao da se sve odluke moraju donositi u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri naroda. Nametanje NATO-integracija kao glavnog spoljnopolitičkog cilja nije zvanično usvojena politika na nivou BiH, zato smo primorani na prekid saradnje sa NATO-om i za taj potez isključivo su odgovorni kolega Helez i ostali politički predstavnici trojke, rekao je Goganović, te pozvao na razgovore predstavnike političkih partija iz Sarajeva.

Heleza je optužio da uvodi novu praksu kojom se želi izostaviti da se na svaku odluku ministra mora dati saglasnost oba zamjenika, te da uvodi praksu du su “isključivo jednonacionalne delegacije koje u ime MO idu u inostranstvo”.

Odgovor ministra Heleza nije izostao. U izjavi za Oslobođenje istakao je da nigdje ne vodi jednonacionalne delegacije, navodeći da su u Bruxellesu su u delegaciji bili Zoran Šajinović iz reda hrvatskog naroda i Ivana Gluhović iz reda srpskog naroda.

RADUJE ČOVIĆEVA IZJAVA
– Meni je žao što nisu poslali nekoga ozbiljnijeg da možemo raditi. Ljudi ne mogu shvatiti da ovdje nisu tri ministarstva. Ovdje je jedno ministarstvo. Zukan Helez je ministar odbrane, on zamjenik i treba tako da se ponaša. Nigdje ja ne vodim jednonacionalne delegacije i moje je pravo kada me neko pozove da odem da posjetim tu državu. To kako će oni sarađivati sa NATO-om me ne zanima. Međutim, ja ne komentarišem šta je ko izjavio niti me zanima. Ali, ako neko kaže, bilo ko da je to, da će se otcijepiti od moje države BiH – pa molim vas lijepo, nisam ja ministar poljoprivrede, ja sam ministar odbrane BiH i moram reagovati. Pozivam sve usijane glave da se urazume i spuste lopticu i da radimo. Mi smo potpisali sporazum. Iz njegove stranke je čovjek u Predsjedništvu BiH potpisao NATO-put BiH. To sad nema povratka. Nema nazad. Raduje me izjava predsjednika HDZ-a i predsjedavajućeg Doma naroda da je to nedvojben put BiH. Dokumenti su doneseni i mi ih moramo poštovati, naglasio je Helez.