Helez pojasnio zašto se oružje iz kasarne u Bihaću prevozi u Hrvatsku: Izuzeto je i od Hrvata i Srba

Ministar odbrane Zukan Helez obrazložio je za Klix.ba razloge prevoženja oružja iz bihaćke kasarne “Adil Bešić” u Hrvatsku na šta je vlast USK ukazala sumnjajući da je riječ o izvlačenju oružja s opasnim namjerama, piše Klix.

On je kazao da to podsjeća na izvlačenje oružja iz kasarni u BiH početkom 90-ih godina. No, ministar Helez je obrazložio o čemu je riječ i da iza toga ne stoji ništa sumnjivo.

“Samo budala to može napisati da se u sred dana iz kasarne ilegalno prebacuje oružje u Hrvatsku”, poručio je Helez.

Razlog za prebacivanje oružja je nalog suda da stari ugovor o prodaji, od prije 25 godina, konačno bude realizovan.

“To je firma Skaut kupila 1998, davno prije mene, i poslije toga je napravljen aneks na ugovor sa Selmom Cikotićem kad je bio ministar. Mi smo to sudu predali i sud je potvrdio da mi to moramo dati. Vještak Berko Zečević je tačno utvrdio šta treba da se ne bi slučajno uzelo nešto što ne treba”, kazao je Helez.

Ističe da je i za BiH bolje da se riješi takvog naoružanja.

“To je rusko naoružanje i oprema, toga se moramo osloboditi ako hoćemo u NATO savez. Treba da uvozimo oružje kompatibilno sa njihovim standardima. Isto tako, nakon par godina, ako se toga ne riješimo, istekne mu rok kao i hrani i lijekovima. U tom slučaju ga moramo uništiti i em nemamo ništa od toga, još i platimo da se to uradi”, naveo je.

Ističe da su iznesene sumnje obična propaganda te naglašava da je oružje već izuzeto iz Čapljine i Trebinja, tamo gdje su Srbi i Hrvati te da je sada na red došao Bihać.