Helez poručio budućim pripadnicima OS BiH: Vojni poziv je jedan je od najtežih, ali i najčasnijih zadataka

Svečana ceremonija u povodu završetka osnovne obuke 29. klase kandidata za vojnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine upriličena je 22. septembra 2023. godine u Centru za osnovnu obuku u Pazariću.

U profesionalnu vojnu službu u činu vojnika primljen je 261 kandidat od kojih je 39 kandidatkinja, koji su uspješno završili osnovnu obuku i ispunili sve uslove da postanu pripadnici Oružanih snaga BiH.

Ova klasa kandidata ostvarila je dobre rezultate na obuci, uz izuzetnu motiviranost i zalaganje u izvršavanju svih vojničkih zadataka, a najbolji među njima bio je kandidat Ramiz Novalić koji je ovom prilikom i pohvaljen.

Obuka koju su prošli kandidati, ponudila im je osnovna znanja, vještine i model ponašanja koja trebaju pojedincu da postane pripadnik OS BiH, uključujući razvoj individualne odgovornosti, samodiscipline, samopoštovanja, kao i poštovanja prema drugima, razvoj svjesnosti o važnosti timskog rada, te da su spremni da doprinesu izvršenju misije budućih jedinica.

Obraćajući se prisutnim na ceremoniji, ministar odbrane Zukan Helez je čestitao završetak osnovne vojne obuke i položenu svečanu zakletvu kandidatima za vojnike OS BiH, koji su se ovim činom obavezali na vjernost i odanost državi Bosni i Hercegovini i kazao da su Oružane snage BiH institucija čije je djelovanje u interesu svih bh. građana, na cijeloj teritoriji BiH, kao i izvan njenih granica sa ciljem izgradnje i doprinosa miru i sigurnosti u svijetu.

„Vjerujem da ćete vi svojim znanjem, sposobnostima i vještinama koje ste stekli u centru za osnovnu obuku izvršavati svoje zadatke, kako u BiH tako i van BiH. Budite profesionalci, gradite vaš lični integritet, a onda i institucije čiji ste pripadnici, štite ugled Oružanih snaga BiH, poštujte Etički kodeks i budite dobri ljudi“, poručio je u ovoj prilici ministar Helez.

Ministar je naglasio i činjenicu da su se Oružane snage od osnivanja do danas razvile u vojnu snagu, prepoznatljivu u Bosni u Hercegovini, ali i regiji, a u određenim aspektima i u svijetu što nas čini ponosnim, a ujedno stvara i obavezu i odgovornost da ih još više unapređujemo.

„Zbog toga nam je cilj da unaprijedimo i kapacitete ovog centra koji predstavlja ulaznu kapiju u Oružane snage, i već od sutra počinju radovi na uspostavljanju modernog sistema grijanja, zahvaljujući donaciji naših partnera Vladi SR Njemačke kojima se ovom prilikom zahvaljujem“, kazao je ministar Helez.

Ministar je svoju poruku završio riječima: „Zapamtite, vojni poziv je jedan je od najtežih, ali i najčasnijih zadataka. Nema ništa veće ni plemenitije nego služiti svojoj domovini. Očekujem da časno nastavite svoju službu u OS BiH.“

I načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović je čestitao kandidatima položenu svečanu zakletvu i istakao da svi vojnici, podoficiri i oficiri svoju obuku počinju osnovnom vojnom obukom, kao jednom od četiri glavne komponente institucionalne obuke, te da uspjeh svakog vojnika, počinje upravo ovdje.

„Ovo je poziv koji od vas zahtijeva odricanje i profesionalizam, a ja danas od vas zahtijevam da nastavite časno svoj put vojnika i vojnikinje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine“, naglasio je general Mašović u svojoj poruci tokom ceremonije polaganja svečane zakletve budućih pripadnika OS BiH.

Pukovnik Alem Kaplan, komandant Centra za osnovnu obuku, pozdravio je prisutne i istakao da Centar ima privilegiju, ali i obavezu da, realizirajući osnovnu vojnu obuku, prvi utiče na kandidate kako bi njihov vrijednosni sistem postao kompatibilan sa vrijednosnim sistemom OS BiH, te da će standardi koje su kandidati dostigli tokom realizirane vojne obuke, doprinijeti budućem izvršenju misije i zadataka koji pred njih budu postavljeni.

„Usavršavajte se jer za to imate mogućnost u OS BiH, gradite povjerenje i njegujte međuljudske odnose, budite dostojanstveni i ponosno nosite uniforme OS BiH“, riječi su koje je komandant Centra uputio budućim pripadnicima OS BiH tokom svečane ceremonije.

Završetkom osnovne vojničke obuke mladi vojnici će biti upućeni u jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, gdje će nastaviti sa specijalističkom obukom i profesionalnim vojničkim zadacima.

Na ceremoniji polaganja svečane zakletve prisutan je bio i parlamentarni vojni povjerenik Boško Šiljegović, najviši zvaničnici MO i OS BiH, predstavnici NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a, te rodbina i prijatelji mladih vojnika.