Helikopteri iz Srbije gase požar kod Višegrada, Vulin poručio da je RS prioritet Beograda

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić rekao je da očekuje da će požar na području Višegrada biti stavljen pod kontrolu i što prije ugašen, ističući da u gašenju učestvuju i dva helikoptera MUP-a Srbije, prenosi Klix.

“Problem pravi jako nepristupačan teren, čak i za helikoptere, kao i visoka nadmorska visina i izuzetno visoka temperatura zbog čega je nezahvalno govoriti precizno kada će požar biti saniran. Iskreno se nadam da ćemo zajednički i ovaj požar staviti pod kontrolu kao i one do sada”, izjavio je Kusturić Srni.

Direktor Helikopterskog servisa je rekao da u gašenju učestvuju jedan njihov helikopter, kao i ljudi iz Civilne zaštite i ostalih lokalnih službi, te izrazio zadovoljstvo što su u pomoć stigle i dvije takve letjelice MUP-a Srbije.

“Dobro je što smo od ranog jutra počeli sa gašenjem, a sa tri helikoptera trebali bismo da postignemo najbolji efekat”, naglasio je Kusturić.

On je ranije izjavio da je požar zahvatio crnogoričnu šumu na veoma nepristupačnom i strmom planinskom terenu na kome dominira endemska vrsta Pančićeva omorika.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, povodom angažmana srbijanskih helikoptera, poručio je da je “Republika Srpska prioritet Srbije i da će Srbija uvijek pomagati RS”.

“Svaka potreba Republike Srpske je i naša potreba. Politika Aleksandra Vučića je jasna – zaštiti Srbe gdje god da oni žive. Kao što smo uspjeli da zaštitimo naše građane i njihovu imovinu kod Nove Varoši i Priboja, tako ćemo zaštiti i Srbe ovdje u Republici Srpskoj. Učinit ćemo sve da građani u Srbiji, ali i u Republici Srpskoj budu sigurni, mirni i bezbjedni”, rekao je tim povodom Vulin.

On je naveo da da Srbija danas pomaže svojoj Republici Srpskoj, ali je isto tako spremna i radi da pomogne i svim drugim narodima u BiH, u Federaciji BiH, kao i svima u regionu kojima je pomoć potrebna.