Helsinški odbor reagovao na Vulinove izjave: “Do kada će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje?”

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji reagovao je na najnovije izjave o “srpskom svetu” ministra unutrašnjih polova Srbije Aleksandra Vulina, prenosi portal Vijesti.ba

Istaknuli su da najnoviji nastupi visokih funkcionera Srbije, posebno Vulina, Srbiju sve više izoluju u regionu i udaljavaju je od navodno željenog cilja, članstva u EU.

“Obilježavanje 13-godišnjice Pokreta socijalista očigledno je bio jedan od prvih predizbornih skupova za predsjedničke izbore naredne godine. Ono što, međutim, brine su poruke poslate sa ovog skupa kome je prisustvovao i predsjednik Aleksandar Vučić koji se nije ogradio od njih”, istaknuli su.

Vulin je ponovio svoju tezu koju pominje kad god mu se ukaže prilika, dodaju, da je “zadatak ove generacije političara stvaranje srpskog sveta, da objedini Srbe gdje god oni budu živjeli”.

“A, da bi srpski svet nastao, Srbija mora da bude ekonomski uspješna, dobro vođena, da ima vojsku koja je u stanju da sačuva i nju i Srbe gdje god živjeli. Poruka skupa je svakako, ne samo ujedinjenje svih Srba u jednu državu, već i da takvu Srbiju može sačuvati samo politika Aleksandra Vučića”, naglasili su iz Helsinškog odbora.

Ovako otvoreno izvikivanje ratne politike, navode dalje, “okrenuto prema svim susjedima, ujedno je i testiranje dokle se može ići u datim međunarodnim okolnostima, odnosno dokad će međunarodna zajednica tolerisati ovakvo ponašanje”.

Helsinški odbor podsjeća da “drsko izazivanje regiona i svijeta veoma podsjeća na ponašanje Slobodana Miloševića kome je godinama polazilo za rukom da svijet stavi pred svršen čin na terenu”.

“Zato pozivamo međunarodnu zajednicu da postavi crvene linije kada je riječ o granicama na Balkanu i konkretizuje svoje već najavljene politike o sankcionisanju svih onih koji destabilizuju region”, poručili su iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.