Herod iz Gradačca: Hasan Jašarević je uprkos prijetnji pištoljem ubici izdao ćorke umjesto prave municije i tako spasio neke živote

Hasan Jašarević iz Bosanskog Šamca jučer se u Gradačcu oči u oči susreo s krvnikom Nerminom Sulejmanovićem. U zamahu svog krvavog čina, on je Jašareviću u prodavnici opreme za lov i ribolov, u kojoj se nalazio, uperio pištolj u čelo s naredbom da mu izda municiju. No, prisebnost ovog 77-godišnjaka izvjesno je otežala nastavak pokolja.

Naime, Hasan Jašarević često boravi u Gradačcu, tačnije u prodavnici opreme za lov i ribolov, a koja je u vlasništvu njegovog sina. Upravo tamo se Jašarević jučer zatekao, kada je Sulejmanović uletjeo u unutrašnjost objekta.

Uz prijetnju oružjem, od Jašarevića je tražio da mu isporuči svu municiju kojom raspolaže, a odgovara vrsti pištolja koju je krvnik imao u svom posjedu.

“Jučer sam došao u prodavnicu kako bih zamijenio sina, dan je protjecao sasvim normalno. U jednom trenutku se začulo zaustavljanje automobila, a onda i dolazak osobe u prodavnicu. Mislio sam da je riječ o običnoj mušteriji, ali se ispred mene našao muškarac koji je bio sav krvav i sa pištoljem u ruci. Bio je izbezumljen i sa krvavim očima”, kaže Jašarević u razgovoru za Klix.ba.

Pištolj na čelu

U tom trenutku nevjerice, kako nam priča Jašarević, prišao mu je Sulejmanović, uperivši mu pištolj u čelo.

“Od mene je tražio da mu dam svu municiju od devet milimetara, koliki je bio kalibar njegovog pištolja. Pored mene se nalazila devetomilimetarska municija koja je startna, ali da vam pojasnim, ona proizvodi zvuk pravog pištolja, ali ne može nikoga ubiti. Ona se upotrebljava za pištolje na atletskim utrkama koji označavaju start. S obzirom da mi je naređivao da mu dam čim prije, ja sam zgrabio kutije na kojima je pisalo da je municija od devet milimetara te sam mu dao”, prisjeća se Jašarević.

Nakon što je pokupio municiju, Sulejmanović je napustio objekat, ne znajući zapravo da je dobio dio naoružanja koji mu ne može služiti za nastavak njegovog čina.

“U trenutku kada je boravio u prodavnici, zaista nisam osjetio strah. Taj osjećaj se pojavio naknadno. Bojao sam se da će se vratiti kada shvati da sam mu izdao zapravo ‘lažnu’ municiju koja njemu ne može služiti. Brzo sam ušao u kuću, zaključao sam se i smirio unuku koja je bila sa mnom. Kontaktirao sam i sina kako bi mogao obavijestiti policiju”, ističe Jašarević.

Heroj za javnost

Inače, u trenutku boravka Sulejmanovića u prodavnici, naš sagovornik nije znao kakve je on sve strahote počinio. Većina bh. javnosti Jašarevića danas smatra herojem jer je izvjesno spriječio nastavak krvavog pohoda. Međutim, ovaj 77-godišnjak koji je strastveni lovac i ribolovac, sebe ne smatra takvim.

“Ja sam sasvim običan čovjek, koji iznad svega voli BiH. Bivši sa logoraš, dva tri puta su me izvodili na strijeljanje, ali sam se uvijek uspijevao izvući živ. U svemu ovome me samo bilo strah da će se on vratiti, da će mi napasti na kuću, a da ja onda moram upotrijebiti vatreno oružje. Jer, kako pucati u čovjeka”, riječi su kojima Jašarević zaključuje razgovor za Klix.ba.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona jučer je za Klix.ba zvanično potvrđeno da je Sulejmanović monstruozna ubistva, ali i ranjavanja osoba počinio pištoljem kojeg je posjedovao ilegaln. Dozvolu nije imao zbog prilično debelog policijskog dosijea koji se nalazio na njegovo ime.

S druge strane, dan nakon događaja, građani Gradačca i dalje su u šoku i nevjerici. Gradske ulice su prilično mirne, a sve priče se uglavnom svode na jedno, a to je na strahotu koja ih je zadesila.