Herojski čin policajca Ermina Mujezinović iz hladne rijeke Bosne u Zenici spasio trogodišnjeg dječaka!

U petak popodne spriječena je velika tragedija na lokalitetu Kamberovića polje u Zenici nakon što je policajac Ermin Mujezinović spasio trogodišnjeg dječaka, iz hladne rijeke Bosne, koji se počeo utapati.

Ermin Mujezinović je policajac u Policijskoj stanici Crkvice, a pripadnik je MUP-a Zeničko-dobojskog kantona nešto manje od četiri godine. Ronioc je s jednom zvjezdicom i certificiran je za CMAS te ima znanje i vještine za snalaženje u vodi i pod vodom.

Upravo te vještine bile su presudne u poslijepodnevnim satima petka kada je vršeći redovne poslove i zadatke s kolegom upućen na lokalitet Kamberovića polje gdje je prijavljen nestanak djeteta.

“Po dolasku smo uočili smo jednu gospođu i dijete koje je trčalo prema koritu rijeke Bosne. Odmah nisam ni pomislio da bi dječak mogao ući u rijeku s obzirom da je bila ledena i nabujala jer je prethodni dana padala kiša i snijeg. Međutim, maleni dječak je ušao u ledenu rijeku i pokušao da hoda misleći da može preći na drugu stranu. Nakon udaljavanja 3-5 metara od obale dječaka je voda oborila i okrenula na stomak nakon čega je krenulo davljenje”, govori Mujezinović u razgovoru za Klix.ba.

Istaknuo je da je u šoku, ali znao je kako se ponašati jer se dječak svake sekunde udaljavao od obale.

“Struje rijeke su zaista bile jake i znao sam da bi daljim razmišljanjem iz sekunde u sekunde dječaka nosile dalje od obale i time bi spašavanje, koje je i ovako bilo teško, postalo skoro pa nemoguće. Ja sam bez oklijevanja uskočio u rijeku i počeo koliko sam mogao brže hodati što dalje od obale računajući na to da će ga struje donijeti prema meni odnosno mojoj blizini”, dodaje sagovornik.

Iako je gotovo nemoguće čvrsto stajati zbog vodenih struja, zbog skliskih stijena na dnu rijeke Bosne,  ipak je uspio uhvatiti dječaka sa jaknom u stražnjem dijelu i podići ga iz vode.

“Kada sam ga podigao, on je samo vrištao i neutješno plakao. Kao đto ste mogli vidjeti na snimku, na taj način sam ga i iznio iz vode i mislim da sam ga predao kolegi koji je bio na obali. Vjerujete ni u jednom trenutku nisam oklijevao i sam sam roditelj jednog malenog dječaka i samo sam se stavio u situaciju da je to moje dijete”, izjavio je zenički policajac.

Nakon izlaska iz vode jedno vrijeme nije bio svjestan da je ustvari spasio mladi život koji je mogao biti ugašen zbog nečijeg nemara, a građani koji su bili u blizini prišli su mjestu događaja u pokušaju da smire dječaka, koje je, kada su tada primijetili, gluhonijemo te nije moglo reći ko su mu roditelji i koga da kontaktiraju.

“Od stanja šoka i nesvjesnosti svog čina nazavo sam dežurnog i rekao mu da smo spasili dijete, da ja idem kući da se presvučem i da nastavimo sa redovnim poslovima i zadacima na što su svi kategorično rekli ‘Ne, idi kući ugrij se i pij čajeve'”, zaključio je Mujezinović u razgovoru za Klix.ba nakon tragičnog događaja sa sretnim završetkom.

Nakon ovog događaja uslijedile su brojne čestitke građana za hraborst i odlučnost, ali i profesionalnost policajca, a riječi čestitke za obavljen zadatak Mujezinoviću uputio je i policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK Semir Šut.