Umjesto vrijeđanja Republike Hrvatske, bosanska politika trebala bi prihvatiti Bosnu i Hercegovinu kao državu tri ravnopravne nacije, rekao je Hrvatski narodni sabor.

Izjava HNS-a uslijedila je nakon što su bosanski političari reagirali na izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Bosni i Hercegovini.

“Činjenica da je predsjednik Republike Hrvatske pogodio “u sridu” svojom izjavom vidi se iz sadržaja izjave i zabrinjavajuće razine komunikacije bosanskohercegovačkih političara, koji se danas čine konkurencijom u ocjeni izjave predsjednika susjedne države. Pitamo se koliko smo brzo zaboravili pomoć iste države u najvećem ratnom vihoru, kada su nam ponudili pomoć, primili, zbrinuli i pomogli više od 500 000 izbjeglica tijekom najvećih ratnih progona. Ista ta Hrvatska Republika poslala je vojnu i humanitarnu pomoć Bošnjacima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini, spasila Bihać, a istodobno su kao zahvalu za taj čin mudžahedini ritualno ubijali i progonili hrvatski narod u srednjoj Bosni “, rekao je HNS.

Napominju da Republika Hrvatska, kao supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, ima puno pravo na brigu o hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini, glasno spominjući i upozoravajući na sve veće poricanje ustavno zajamčenih prava hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. nacije od kojih su sastavljene, što i čine.

“Sad kad smo na istoj liniji stalnih provokacija, nerazumijevanja i nesporazum kao i prije 25 godina, čelnici bosanske političke elite prijeko nam trebaju da se” otrijezne “u svojim stavovima o stvaranju svoje građanske Bosne i Hercegovine”, rekao je HNS.

Dodaju kako se nadaju da će bosanski politički čelnici predvođeni Strankom demokratske akcije uvidjeti kakvu im je pomoć pružila prijateljska Republika Hrvatska, pronaći barem malo opreza i konačno početi graditi Bosnu i Hercegovinu kao državu ravnopravnih birača Srba, Bošnjaka, Hrvata i drugih.

„Hrvatski narodni sabor zahvaljuje državničkom položaju i odlučnosti predsjednika Republike Hrvatske da rasvijetli lošu politiku bošnjačkog vodstva. Kao i o rješavanju gorućih problema u Bosni i Hercegovini te o glasnim upozorenjima i potrebnom uvjeravanju o punoj ravnopravnosti nacija od kojih su sastavljeni, te o izgradnji stabilne europske Bosne i Hercegovine “, navodi se u priopćenju Ureda za informiranje HNS-a.