HNS: Revizija Doma naroda je neprihvatljiva, ako sve propadne 19. februara imat ćemo odgovor

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora usaglasile su prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.

Najavio je to predsjednik jedne od tih stranaka HDZ 1990 Ilija Cvitanović. Istaknuo je da su prijedlozi poslani posrednicima tijekom pregovora o tim promjenama iz Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Najavio je da će biti poslani i ostalim sudionicima sastanka.

“Ovo je minimum ispod kojeg HNS neće ići”, rekao je i poručio da stranke, za koje je naveo da predstavljaju bošnjački narod, ne žele rješenje, odnosno da žele održati postojeće stanje.

Kako je kazao, spomenute stranke se i kada razgovaraju ponašaju kao da ne razgovaraju.

“Žele nas dovesti u poziciju da se raspišu izbori, a nema prostora za izmjenu Izbornog zakona. Dogovorili smo da 19. februara bude vanredno zasjedanje HNS-a. Ako pregovori propadnu, tada ćemo se konsolidirati i dati sve odgovore na izazove koji su pred nama”, izjavio je Cvitanović.

Predsjednik HNP-a Ivan Vukadin istaknuo je da je revizija domova naroda te narušavanje principa konstitutivnosti naroda.

Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović nedavno je rekao da o tom pitanju treba tražiti kompromis, odnosno da insistira na spuštanju FBIH na nivo koji se odnosi na vitalne interese kako se federalna razina vlasti više ne bi mogla blokirati.

Predsjednik HDU-a Miro Grabovac Titan smatra da stranke HNS-a moraju biti potpuno dosljedne kako se, kako je rekao, položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini ne bi narušio.

Podsjećamo, Matthew Palmer i Angelina Eichhorst uskoro dolaze u Bosnu i Hercegovinu kao posrednici u pregovorima o izbornom zakonu. No, odgovor na nastavak pregovora tek će se vidjeti jer je većina stranaka u decembru odbila pregovarati sve dok se ne riješi problem koji uzrokuje Milorad Dodik nasrtajima na državu.