Hoće li Predsjedništvo BiH pomilovati Fadila Novalića i kakvu bi poruku poslali?

Odbrana bivšeg premijera FBiH Fadila Novalića koji je osuđen na četiri godine zatvora je uputila molbu za pomilovanje o kojoj će konačnu odluku donijeti Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Molba je stigla na adresu Ministarstva pravde BiH, što je danas potvrđeno za Klix.ba, a zatim će biti formirana Komisija za pomilovanja koju čini pet članova, a koji ne mogu biti osobe koje su nosioci pravosudnih funkcija.

Komisija će svoje mišljenje dostaviti Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na konačnu odluku.

Glasanje tri člana Predsjedništva BiH će sigurno biti u fokusu javnosti, a naročito nakon izjave Milorada Dodika u intervju za Klix.ba, koji je kazao da je “Fadil Novalić nepravedno presuđen” te da su nedavno i razgovarali.

“Ja sam se sreo s Novalićem i razgovarali smo. Prije možda jedno mjesec-dva. Ja mislim da je čovjek nepravedno presuđen. Mislim da bez potrebe sjedi u zatvoru. To je moje mišljenje i ja mislim da imam pravo na njega”, naveo je Dodik u Klix Studiju.

To znači da bi Dodikov stav mogla dijeliti i njegova najbliža saradnica – članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Ni mišljenje drugog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića ne odudara previše od tog narativa. On je komentarišući presudu u predmetu “Respiratori” rekao da će “stati na stranu sudije Branka Perića koji je imao izdvojeno mišljenje.”

“Ako je sudija onog kalibra, znanja i hrabrosti, rekao da to nije to, meni ostaje da se svrstam na stranu onoga ko ima veliko iskustvo a pravosuđu, a to je sudija Perić”, zaključio je Komšić.

Ukoliko Komšić ostane pri svom stavu, a Željka Cvijanović posluša mišljenje Milorada Dodika koji nesumnjivo želi zadati novi udarac Sudu BiH koji je osudio Novalića, to znači da bi nedostajao još glas Denisa Bećirovića za jednoglasnu odluku o pomilovanju.

No, i ako Bećirović bude protiv – to je 2:1 u Predsjedništvu u korist zahtjeva Fadila Novalića. U tom slučaju Bećirović može povući vitalni nacionalni interes koji neće “piti vode” s obzirom da bi o tom zahtjevu odlučivale dvije trećine u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH koje su pod kontrolom SDA.

Pomilovanjem se osobi: a) daje potpuno ili djelimično oslobađanje od izvršenja kazne ili zamjenjuje izrečena kazna blažom kaznom ili uvjetnom osudom; b) ukida ili određuje kraće trajanje izrečene mjere sigurnosti zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti; c) ukida određena pravna posljedica osude ili određuje njeno kraće trajanje; određuje brisanje osude.

U slučaju da ova, za sada nevjerovatna, ali teoretski moguća situacija, bude realizovana odmah se može postaviti i pitanje kakva bi poruka bila poslana svim građanima, pa i onim osuđenicima i da li je uprkos pravomoćnoj presudi uz jaku političku pozadinu moguće ostati na slobodi.