Hoće li Valentin Inzko otići sa obrazom? Posljednja šansa za iskupljenje

Razum je jači od politike. To bi trebala biti ideja vodilja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka, koji će podnijeti ostavku krajem mjeseca. Ključno pitanje koje ostaje: hoće li donijeti zakon o zabrani poricanja genocida u sljedeće dvije sedmice. Jer to diktira razum i ne vrijedi čekati politiku.

Zakon koji zabranjuje poricanje genocida i veliča ratne zločince riješio bi mnoge stvari, i što je najvažnije, donio bi potreban mir u društvo. Stalno izlijevanje soli na rane žrtava genocida i drugih monstruoznih zločina veličanjem zločinaca barbarizuje društvo i cementira politiku mržnje. Jasno je da politički odnosi u zemlji i položaj srpskih stranaka ne dopuštaju usvajanje takvog zakona u parlamentarnim klupama, kao što Inzko traži godinama.

To opravdava potrebom da usvajanje ovog zakona odražava volju građana. I nije li većinska volja građana upravo postojanje takvog zakona. Nije li to poziv razuma. I ne blokiraju li pojedinci ili politika donošenje takvog zakona?

Nije li Valentinu Inzku dosadilo pozivati ​​političare dugi niz godina da glasaju za ovaj zakon? U tom smjeru nije postignut napredak. A jedino razumno i logično rješenje koje je potrebno je usvajanje zakona kojim se zabranjuje poricanje genocida. Visoki predstavnik to može i ima ovlasti.

Poruke iz Europe jasno pokazuju da je to potrebno. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nedavno je izjavio da u Europskoj uniji nema mjesta za zemlje koje veličaju ratne zločince.

“To se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu. U zemlji koja se želi pridružiti EU, nema mjesta za nacionalističku propagandu, negiranje ratnih zločina ili veličanje ratnih zločinaca”, rekao je Maas.

Krajem prošle godine Inzko je javno izjavio da je potpuno spreman nametnuti zakon ako on ne bude usvojen do 11. jula 2021. Sada je prilika da svoj mandat završi “s obrazom”, da pomogne majkama Srebrenice i druge porodice, kojima je više puta rekao da se divi njihovoj hrabrosti i ustrajnosti, kako bi pronašli potrebnu smirenost, piše Klix.

Neformalna izvješća kažu da se Inzko slomio i da se očekuje da će na odlasku donijeti zakon kojim se zabranjuje poricanje genocida. Sve ostalo bilo bi na tužiteljima.