Hrana će biti još skuplja! Kemal Hrnjić: Prekomjernim uvozom pomažemo tuđe ekonomije

“Proizvodnja hrane će u godinama ispred nas bivati sve veći izazov, trend poskupljenja će biti nastavljen i neophodno je učiniti sve što je u našoj moći da osiguramo dovoljne količine hrane za domaće potrebe”, ističe federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za Oslobođenje.

MINISTRE, OBIŠLI STE POLJOPRIVREDNIKE IZ NEKIH OD KANTONA FBIH. NA ŠTA SU VAM SE NAJVIŠE POŽALILI I MOŽE LI IM VLADA POMOĆI U RJEŠAVANJU TIH PROBLEMA?

– U federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zauzeli smo stav da je potrebno obići naše poljoprivredne proizvođače, razgovarati s njima, uočiti ključne probleme s kojima se susreću i, naravno, pokušati ih riješiti, a sve s ciljem da unaprijedimo položaj naših poljoprivrednih proizvođača.

OVISNA ZEMLJA

Do sada smo obišli pet kantona i razgovarali s predstavnicima vlasti, odnosno s kolegama iz ministarstava nadležnih za oblast poljoprivrede, ali i s poljoprivrednim proizvođačima koji su prihvatili poziv, otvoreno iznijeli probleme s kojima se susreću te ponudili određene prijedloge rješenja kojima bi se unaprijedio njihov status, ali i općenito poljoprivredna proizvodnja u Federaciji Bosne i Hercegovine. Neke od delegiranih problema smo već uspješno riješili, neki su u procesu, dok ćemo za neke morati izmijeniti određena zakonska i podzakonska rješenja.

HOĆE LI GRAĐANI IMATI ŠTA JESTI ZBOG LOŠIH PRINOSA I VREMENSKIH NEPOGODA, TE KOLIKO ĆE TO MORATI PLATITI? KAKO DOĆI DO TOGA DA SU I PROIZVOĐAČI ZADOVOLJNI CIJENOM OTKUPA, A KUPCI KVALITETOM PROIZVEDENOG?

Kada je u pitanju izvoz vode, deficit koji ostvarujemo je za ozbiljne stručne analize

– Proizvodnja hrane će u godinama ispred nas bivati sve veći izazov, jer se određeni globalni problemi posljedično reflektiraju i na našu zemlju. S tim u vezi trend poskupljenja će biti nastavljen i neophodno je učiniti sve što je u našoj moći da osiguramo dovoljne količine hrane za domaće potrebe. Međunarodna organizacija za hranu (FAO) objavila je rezultate koji pokazuju da je u svijetu došlo do pojeftinjenja određenih prehrambenih proizvoda, ali do značajnog pojeftinjenja u Bosni i Hercegovini, izuzev nekoliko proizvoda, nije došlo. To znači da je potražnja i dalje veća od ponude, te će navedeni omjer biti sve izraženiji ukoliko se ne okrenemo domaćoj proizvodnji hrane.

SVAKE GODINE NOVINARI ZBRAJAJU PODATKE O TOME KOLIKO SMO UVEZLI, RECIMO, VODE, SVEGA ONOGA ŠTO U BOSNI I HERCEGOVINI VEĆ PROIZVODIMO. KAKO OBRNUTI OVE BROJKE U NAŠU KORIST?

– Bosna i Hercegovina je prehrambeno ovisna zemlja. I dalje najveći dio potreba pokrivamo uvozom, jer ne proizvodimo dovoljno za vlastite potrebe. Moramo snažnije ulagati u nove i postojeće proizvodne kapacitete te povećati obim obrade poljoprivrednog zemljišta.

Kao čovjek koji je dvije decenije proveo u realnom sektoru, smatram se jednim od najvećih zagovornika smanjenja opterećenja na rad i povećanja minimalne plate u Federaciji BiH

Iako smo zemlja koja ima odličnu mrežu izvorišta pitke i čiste vode, ozbiljne kompanije koje vodu plasiraju na tržišta, mi i dalje bilježimo na stotine miliona deficita u uvozu vode. Činjenica da svakom kupovinom uvozne vode pomažemo razvoj ekonomije susjednih i drugih zemalja, govori da se ozbiljno trebamo zapitati u kojem pravcu zamišljamo razvoj vlastite države. Državu čine pojedinci, a od ponašanja i djelovanja pojedinaca zavisi i razvoj države.

KADA SE MOŽE OČEKIVATI IZRADA POTICAJNE POLITIKE, KOJU STE SPOMINJALI I MORA LI FEDERACIJA BIH U VAŠEM MANDATU DOBITI KONAČNO ZAKON O ŠUMAMA?

– U toku je izrada Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2021-2027. Navedeni šestogodišnji period je usklađen s budžetskim planiranjem Evropske unije. Naša strategija, koju smo zbog manjih izmjena povukli iz parlamentarne procedure, bit će usklađena sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom i vrlo brzo vraćena u parlamentarnu proceduru.

Poljoprivredni proizvođači i njihova strukovna udruženja iskazali su značajan interes za novine koje donosi strategija. Pored navedenog, iskazana je, po meni, i svojevrsna neopravdana zabrinutost. Ona ponajviše dolazi iz nepoznavanja određenih propisa koje strategija predviđa, a koje su zemlje članice EU već implementirale. Ovo je idealna prilika da razvijemo povjerenje između institucija i poljoprivrednih proizvođača, te usklađivanjem propisa poboljšamo status poljoprivrednih proizvođača i unaprijedimo poljoprivredni sektor Federacije BiH.

Kao resorno federalno ministarstvo poduzeli smo sve da se zakon o šumama u Federaciji BiH nađe u parlamentarnoj proceduri. Štaviše, zakon je već šest godina u Parlamentu i mi smo ga radi određenih prilagodbi povukli na doradu. Ukoliko želimo dobro sebi i generacijama koje dolaze, neophodno je što prije usvojiti ovaj zakon. Neusvajanjem zakona činimo svojevrsni zločin prema našoj djeci i generacijama koje dolaze. Moramo učiniti sve da zakon ugleda svjetlo dana i da se oblast šumarstva sistemski uredi na području Federacije BiH. Kao ministar učinit ću sve što je u mojoj ljudskoj i profesionalnoj moći da ovaj zakon bude usvojen u ovom mandatu.

ČINI SE KAKO U FBIH AFRIČKA KUGA NIJE SHVAĆENA KAO NEŠTO ŠTO BI MOGLO OŠTETITI STOČNI FOND. ZAŠTO JE TO TAKO?

– Afrička svinjska kuga je definitivno shvaćena ozbiljno, posebno kod vlasnika poljoprivrednih gazdinstava koje se bave svinjogojstvom. Održali smo niz sastanaka, ali i organizirali edukacije te smo kroz jedan partnerski odnos s predstavnicima različitih nivoa vlasti i vlasnicima gazdinstava uspjeli u zaustavljanju širenja afričke svinjske kuge. Moram istaći da smo pravovremeno reagirali, te je šteta u Federaciji BiH najmanja u odnosu na cijeli region.

IMATE LI NEKI PRIJEDLOG ZA POBOLJŠANJE SARADNJE IZMEĐU RESORNIH MINISTARSTAVA ENTITETA I ONOG NA DRŽAVNOM NIVOU?

– Na početku mandata ostvarena je saradnja i održali smo niz sastanaka, ali je situacija zbog sveopće političke klime u zemlji trenutno na nedovoljnom nivou koji može polučiti konkretne rezultate.

ZDRAVIJA KLIMA

Građani od vlasti očekuju da se ponašamo odgovorno i da političke interese ostavimo postrani, a sve s ciljem da riješimo probleme koje imaju i koji se iz godine u godinu gomilaju. Na tom fonu, brojni problemi koje poljoprivredni proizvođači imaju su rješivi i moramo pokazati odgovornost te pronaći način da unaprijedimo uspostavljenu saradnju.

KOLIKI ZNAČAJ ĆE IZMJENE ZAKONA KOJIMA BI SE UVELA MANJA OPTEREĆENJA NA RAD ZNAČITI MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA?

– Iako ovo pitanje nije u direktnoj nadležnosti našeg ministarstva, smatram da smanjenje opterećenja u vidu parafiskalnih nameta treba biti praksa kako bismo imali što zdraviju poslovnu klimu, a koja bi posljedično tome mogla generisati privredni razvoj. Mišljenja sam da Vlada navedeno treba usvojiti već do kraja ove godine i time značajno poboljšati privredna kretanja u Federaciji BiH.