HRT kao u Nadrealistima: Fascinirani su učenicom koja pored srpskog govori i hrvatski jezik

HRT-ova reportaža djevojke koja je “materinji srpski jezik zamijenila hrvatskim jezikom” izazvala je brojne reakcije korisnika društvenih mreža. Vijest o 17-godišnjoj Tei Lončar nasmijala je puno ljudi, a za neke je apsurdna.

Kako je objavio HRT, Tea se s obitelji vratila iz Kruševca u Karin i najbolja je učenica u srednjoj školi Obrovac.

“Dugo nismo strepjeli na snimanju, kao pred ovom 17-godišnjakinjom. Pred Teom smo dobro pazili šta i kako govorimo jer je analizirala svaku našu riječ. Zapravo, Tea je nepogrešiva. U imeniku se nižu same petice, a najbolja je učenica u školi”, riječi su kojima počinje prilog novinara Edija Škovrlja.

Iznenađuje i njezina učiteljica Ivana Šegarić koliko je brzo naučila hrvatski jezik, a istaknula je i da Tea sudjeluje i na takmičenjima iz hrvatskog jezika. Kako je rekla, tečno znanje jezika je fascinantno.

Tea je podijelila i “anegdotu” s natjecanja.

“Pitala sam profesora: ‘Gde ću sad da sednem?’ Rekao mi je: ‘Sjedi gdje hoćeš'”, prisjetila se.

Novinar Škovrlj kaže da joj nije bilo lako naučiti jezik i da joj se “lomio jezik” u mnogim riječima. Tea je primijetila da joj je bilo najteže reći “nevjerojatno”, jer na srpskom kažemo “neverovatno”.

Za autora priloga su “jezici slični, ali ipak toliko različiti”. Poručio je da se razveseli kada “raspali na kruševačkom”. Ukazano je i na brojne egzistencijalne poštekoće s kojima se suočavaju ona i njena porodica.

Mnogi vjeruju da su egzistencijalne poteškoće trebale biti tema priloga, kao i njen opći školski uspjeh uprkos poteškoćama.