Hrvatska diploma

Hrvatska republikanska stranka (HRS) podnijela je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv lidera SDA Bakira Izetbegovića zbog izazivanja mržnje i netrpeljivosti.

“Činjenica da prijavljena osoba obavlja funkciju predsjednika SDA i da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH predstavlja otežavajuću okolnost, što ovo krivično djelo čini naročito teškim, a što je zakonodavac jasno odredio Članom 145a stav sedam zakona”, obrazloženo je u saopštenju ove stranke.

Povodom nedavne Izetbegovićeve tvrdnje da Armija RBiH nije počinila zločine, HRS ističe da postoji više pravomoćnih sudskih presuda za zločine koje su počinili pripadnici Armije RBiH te da je postojao 331 logor u kojima su tokom rata ubijena 632 civila.

Sramota Izetbegovićeve izjave je da je, prema službenim podacima, Armija RBiH imala 331 logor sa 14.444 zarobljenika, uključujući 10.346 civila, od kojih su 632 umrla. Postoji i nekoliko pravomoćnih sudskih presuda za zločine koje su počinili pripadnici Armije RBiH.

Takvo izravno poricanje zločina, kažu, također predstavlja i izaziva duboko uznemiravanje i uvrede za sve žrtve tih zločina.

HRS smatra licemjernim i sramotnim za bošnjačke političare negiranje zločina koje je počinila Armija RBiH.

“Kako može doći ikada do istinskog pomirenja, ako negiramo ono što je istina, upirući konstantno u drugog i druge? Odgovornost je tim viša zbog činjenice da ti isti zvaničnici obavljaju najviše državne funkcije”, ističu iz HRS-a.

Dužnosnici HRS-a podnijeli su prošle godine kaznenu prijavu protiv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića zbog istog djela, ali još nisu dobili odgovor od Tužilaštva BiH.