Hrvatska se ponovo miješa u unutrašnje stvari BiH! Hrvatski sabor raspravlja o položaju hrvatskog naroda u BiH I TO NAČIN NA KOJI MOŽE SAMO POGORŠATI STVARI!

U Hrvatskom saboru prošla je još jedna turbulentna sedmica ali po svemu sudeći ne i posljednja takva. Započeo je raspravom o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019. godinu.

Sabor je tu Deklaraciju donio u decembru 2018. i u njoj odredio Ministarstvo vanjskih i europskih poslova kao tijelo koje mu jednom u toku godine podnosi izvještaj o ostvrenim ciljevima koji su navedeni u spomenutoj Deklaraciji.

Hrvatska, ističe se u Izvještaj, podupire suverenitet, integritet i teritorijalnu cjelovitost BiH, kao države dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda i ostalih građana. Svestrani partnerski odnosi s BiH, jednakopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda te euroatlantski put BiH, glavne su putanje pristupa hrvatske Vlade koja je usmjerena na poboljšanje položaja i unapređenje života hrvatskog naroda u BiH.

“Da je Deklaracija usvojena konsenzusom hrvatskog Sabora imala bi snagu. Ovako, to je Deklaracija HDZ-a koji ju je usvojio koristeći državnu instituciju kako bi se solidarizirao sa svojom bosanskohercegovačkom stranačkom filijalom. Nažalost, umjesto da doprinese odnosima BiH i RH, ta će Deklaracija samo pogoršati relacije između dvije zemlje. Ona neće biti od koristi bosanskohercegovačkim Hrvatima – naprotiv, bojim se da bi mogla biti vjetar u leđa njihovom dodatnom iseljavanju“, kazao je svojevremno profesor Slavo Kukić.