Hrvatski mediji o ikoni koju je poklonio Dodik Lavrovu: “Pronađena je u dijelu Ukrajine koji je pod ruskom okupacijom”

Skandal kojeg je režirao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik odjeknuo je i u susjednoj Hrvatskoj.

Ukrajina je zatražila objašnjenje od vlasti Bosne i Hercegovine nakon što je predsjedavajući kolektivnog Predsjedništva Milorad Dodik predstavio ikonu, koja navodno pripada Ukrajini, šefu ruske diplomacije Sergeju Lavrovu, navodi Dnevnik.hr.

U ponedjeljak je Dodik predao Lavrovu pozlaćenu pravoslavnu ikonu, staru navodno čak 300 godina, a mediji bliski Dodiku rekli su da je pronađen u Lugansku, dijelu Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista, rekla je Hina.

Na fotografiji je voštani pečat prema kojem je ikona registrirana kao vlasništvo Ukrajine, dok je ova zemlja bila dio SSSR-a. Mediji nisu objavili detalje o tome kako i gdje je pronađena sporna ikona.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Sarajevu poslalo je notu Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine tražeći “javnu, neposrednu i nedvosmislenu” izjavu o tome kako je ikona došla iz njihove zemlje u drugu zemlju i završila u Dodikovim rukama.

Dobrovoljci iz Bosne i Hercegovine sudjelovali su u proruskim paravojnim jedinicama u regijama Lugansku i Donjeck. Zbog toga se sudi jednom od njih, Gavrilu Steviću, jer je pridruživanje paravojnim jedinicama u inozemstvu kazneno djelo prema zakonu Bosne i Hercegovine.