Hrvatski SDP odgovorio SDP-u BiH: Ako smo mi desničari šta su onda oni koji preglasavaju jedan narod i ne poštuju Ustav?

Politička tajnica hrvatskog SDP-a Mirela Ahmetović odbacila je u subotu tvrdnje SDP-a Bosne i Hercegovine da njezina stranka vodi desničarsku politiku prema Bosni i Hercegovini.

Poštivanje hrvatskog i bosanskohercegovačkog ustava i Dejtonskog sporazuma, koji su Bosni i Hercegovini donijeli mir, nije desničarska, već odgovorna politika utemeljena na ustavu i zakonima, rekao je hrvatski SDP.

Prije toga, SDP BiH je predsjednika Zorana Milanovića, predsjednika SDP-a Peđu Grbina i saborskog zastupnika Tonina Piculu označio kao krajnju desnicu i uzdržavatelja za podršku bosanskim Hrvatima u legitimnom političkom predstavljanju. SDP BiH također je smatrao sramotnom odluku poslanika SDP-a koji su glasali protiv rezolucije o BiH, jer nije sadržavala amandmane na izbornu jedinicu naroda.

SDP Hrvatske nikome ne mora dokazivati svoju privrženost cjelovitoj i funkcionalnoj Bosni i Hercegovini i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih njezinih građana, poručila je Ahmetović.

– Mi stojimo na pozicijama građanske države, ali građanska država podrazumijeva da se svatko ima pravo politički legitimirati iz čega proizlazi i pravo da bira svoje predstavnike koje brojniji narod neće preglasavati i uskraćivati prava malobrojnijem narodu, naglasila je.

– To proizlazi iz Ustava BiH, kao i odluke Ustavnog suda BiH iz 2016. Ako smo mi koji poštujemo odredbe i zakone ‘desničari’, što su onda oni koji ne poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda vlastite države?, zapitala se, javlja Hina.

Hrvatski SDP naglašava da se nikada nisu slagali sa retorikom i politikom HDZ-a prema Bosni i Hercegovini, naročito tkom ratnih devedesetih, i “isto tako očekujemo da stranke koje se nazivaju ‘građanskima’ i ne koriste zapaljivu retoriku onih koji multietničku BiH u svojim planovima vide kao unitarnu državu”.

– Pozivamo sve relevantne političke faktore u BiH da kontinuirano traže rješenja koja će doprinijeti očuvanju BiH kao funkcionalne, ravnopravne i domovine svih njenih naroda i građana, uvažavajući sve razlike koje su BiH činile i čine posebnom. Te razlike neće biti manje ukoliko se koristi difamirajuća i štetna retorika prema strankama i dužnosnicima iz susjedne i prijateljske zemlje. Naprotiv, Hrvate koji žive u BiH može dodatno antagonizirati i getoizirati, kaže se u priopćenju hrvatskog SDP-a.