I Dušanka Majkić oplela po Čoviću: Kontradiktoran je, u jednom momentu govori kako su pred dogovorom a onda prijeti neodržavanjem izbora

Prvi čovjek HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno je najavio da općih izbora u BiH iduće godine neće biti ako izostane dogovor o izmjeni Izbornog zakona, piše Slobodna Bosna.

Njegova poruka od prije nekoliko dana išla je u pravcu da se ni ti izbori, koji bi trebalo da budu održani najesen 2022. godine, ne mogu ni provesti i organizovati, kao ni u Mostaru, dok ne bude dogovora, kao i da se lako može dogoditi da Vijeće ministara ne usvoji budžet.

Mogućnost da izbori ne budu održani odbacio je i predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Željko Bakalar, ističući da se tačno zna koliko traje mandatni period.

– Kada istekne nakon četiri godine, idu izbori. Znači, biće održani i bez novog izbornog zakona. Mogu biti prolongirani kao i prethodni, ali to neka je na čast onima koji obezbjeđuju novac za izbore – rekao je Bakalar.

Predsjedavajuća Komisije za budžet i finansije u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) kaže za “Glas” da HDZ BiH nema mogućnost da eventualno blokira budžet ili finansiranje izbora.

– S obzirom na sadašnji sastav CIK-a, oni će izbore organizovati. Ako izađu tri čovjeka, to je za njih izlaznost. U prilog tome govori i izjava Bakalara, koji je u nekoliko navrata ponovio da će izbore održati koliko god ljudi da izađe. CIK je skrojen kako je skrojen i oni će raditi kako stranci u dogovoru s našom opozicijom kažu – rekla je Majkić.

Komentarišući Čovićeve najave, kazala je da je lider HDZ-a kontradiktoran.

– U jednom momentu priča kako su pred dogovorom i da je samo pitanje dana kada će biti postignuta saglasnost za izmjene Izbornog zakona, a onda dovodi u pitanje održavanje izbora – istaknula je Majkićeva.

S druge strane, rezultati posljednjih općih izbora u BiH, koji su održani krajem 2018. godine, još nisu u potpunosti provedeni, jer nije imenovano novo rukovodstvo u FBiH, između ostalih ni predsjednik, tako da se na tom mjestu nalazi još HDZ-ov Marinko Čavara, koji je postavljen na tu funkciju poslije izbora 2014.