IGES nakon Schmidtove odluke: Propao još jedan pokušaj pravnog nasilja entiteta nad državom

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt jučer suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, oglasio se Institut za geopolitiku, ekonomiju i sigurnost (IGES) koji je pozdravio donesenu odluku.

– Propao je još jedan pokušaj pravnog nasilja koje nastoji provesti entitet nad državom, poručili su.

Kako dodaju, država Bosna i Hercegovina je isključivi vlasnik svoje imovine, i jedino državne institucije imaju nadležnost za donošenje bilo kakvih odluka i zakona po pitanju imovine.

– Postavlja se pitanje koji će biti naredni koraci OHR-a ukoliko se vlasti bh. entiteta RS, što su i najavili, odluče na nastavak provođenja neustavnog zakona kojeg su donijeli? Koji su mehanizmi OHR-a kojima će zaustaviti takve eventualne pravne radnje, i koje su zakonske posljedice za kršioce Odluke OHR-a, bilo da se radi o političarima ili administrativnim radnicima u institucijama sistema, zaključili su iz IGES-a, prenosi Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Christian Schmidt je jučer suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a koji je na snagu trebao stupiti danas.

Schmidt je Zakon o nepokretnoj imovini RS-a suspendovao do konačne odluke Ustavnog suda BiH, isto kao što je to uradio i prethodni put kada je entitetska skupština RS-a donijela ovaj neustavni zakon.