Automatska skica

Protesti koji su jučer organizirani na četiri lokacije administrativne linije entiteta Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine otkrili su mnogo toga, a najviše kako je to kad vlast za sebe isforsira podršku, piše Klix.

Od podizanja optužnice Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika, predsjednika RS-a i Miloša Lukića, direktora Službenog glasnika entiteta vlast predvođena SNSD-om počela je na mobilizaciji javnosti u cilju javne odbrane prije svega Dodika i njegove politike.
Suštinska ideja Dodikove vlasti je pokazati da je on žrtva međunarodne zajednice i da se žrtvuje za RS te da ni u čemu nema njegove krivice. A podsjetimo Tužilaštvo je podiglo optužnicu zbog donošenja zakona u tom entitetu kojim se odbija primjena zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Nekako je u drugi plan palo sve ostalo, a to je cijeli niz zakona i odluka koje je inspirisao i pokrenuo Dodik, a usmjerene su protiv države. Jedna od tih je i da je u RS-u donesen zakon kojim se odbacuje primjena odluka Ustavnog suda BiH u tom entitetu, ali Tužilaštvo BiH niej našlo za shodno da se upusti u dokazivanje tog krivičnog djela. No to je neka druga tema.

U kontekstu jučer održanih protesta vlastima u RS-u je bilo važno pokazati da iza Dodika stoji narod. A koliko je građana prisustvovalo Dodiku baš i ne ide u prilog. Protesti su bili planski osmišljeni. Spotovi i propagandni materijal je bio spreman odavno, a prvobitna lokacija je bio prostor ispred Suda i Tužilaštva BiH. Kako nije izdata dozvola za to okupljanje, ideja je modifikovana i preusmjerena na administrativnu liniju dva entiteta.

Zna i Dodik i njegova vlast da time provociraju i traže reakcije naglašavajući priču o nepostojećoj granici između entiteta. U tom smislu mu je trebala kontrareakcija, koja se nije dogodila.

Zastupnica u Skupštini RS-a: Živimo od plata iz FBiH, Mostar nam je prozor u svijet
Koliko je govor o granici među entitetima besmislen i isključivo nacionalistički obojen najbolje je ilustrovala Zagorka Zaga Grahovac, poslanica Kluba “Za pravdu i red” u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS). Ona je naglasila koliko Srba iz RS-a hljeb zarađuje u FBiH svakodnevno te je priča o granici i blokadi puta apsurdna.

I ako uzmemo u obzir da Dodik na izborima osvaja veliki broj glasova, uz napomenu da su prošli izbori i utrka s Jelenom Trivić bili više nego sumnjivi i po mnogima neregularni, teško se može tvrditi da Dodik uživa opću podršku građana RS-a koji znaju kako žive.

A izjave Željke Cvijanović o tome kako je jučerašnji protest tek neka vrsta generalne probe nije ništa drugo no politički očaj konstantnih najava nekog odgovora RS-a, otcjepljenja ili šta već. I to paralelno dok entitet grca u dugovima. Entitet koji samo u naredne tri godine mora vratiti milijarde eura za zaduženja u koja ih je odveo Dodik.

A vlastima u RS-u je svaki dan važan u kojem pažnju javnosti skrenu na nešto drugo što nisu plate i životni standard.